Русия може да построи газопровода "Северен поток 2" без привличането на чуждестранни партньори, заяви руският президент Владимир Путин след края на преговорите си с канцлера на Германия Ангела Меркел. 

"Въпросът е в сроковете. Това е единственият въпрос, който е актуален в тази връзка", каза Путин, отговаряйки на въпрос за перспективите на проекта. 

Той подчерта, че Москва високо оценява отговорната позиция на Берлин за подкрепа на строителството. В актива на Русия и Германия вече има цяла редица големи съвместни проекти в сферата на енергетиката, припомни руският държавен глава. 

Меркел, на свой ред, отговори, че строителството на тръбопровода трябва да бъде докарано до край. По думите ѝ, този проект посредством новото европейско законодателство е легитимиран. Канцлерът подчерта, че Германия и другите европейски страни само ще спечелят от "Северен поток 2".

"Всички са заинтересовани от диверсификацията на своите газови доставки, но това е много важен проект", заяви Меркел след края на преговорите. 

Тя подчерта, че проектът е необходимо да се реализира, въпреки санкциите от страна на САЩ.

"Това преди всичко е икономически проект, ние го смятаме за правилен... Смятам, че след съответните дискусии "Северен поток 2" все пак може да бъде завършен, въпреки тези санкции. Руският президент назова сроковете, има някакво затруднение, но той действително може да бъде завършен.

Искам да повторя, че на фона на всичките политически противоречия със САЩ, ние не смятаме за правилни екстериториалните санкции, затова ние подкрепяме този проект както и преди, защото това е икономически проект", каза Меркел. 

САЩ настояха от компаниите, които полагат тръбата, незабавно да прекратят работата върху проекта. Швейцарската Allseas практически незабавно заяви, че преустановява работата по строителството на "Северен поток 2". 

Работата по строителството и въвеждането в експлоатация на "Северен поток 2" трябва да приключи през 2020 година или през първото тримесечие на следващата година, каза още Путин. 

"Безусловно, приключването на строителството ще се забави с няколко месеца. Но аз се надявам, че до края на текущата година, или през първото тримесечие на следващата година работата ще бъде приключена и газопроводът ще заработи", каза Путин.  

Президентът на Русия също изрази надежда, че до мащабни военни конфликти в Близкия изток няма да се стигне - противен случай това ще е катастрофа за целия свят. 

По думите ми, мащабен конфликт в региона би довел до "нови бежански вълни", не само в Европа, но и в други региони. "Това ще бъде хуманитарна катастрофа, междурелигиозна катастрофа, икономическа катастрофа, това ще доведе до разрушаването или нанасянето на огромни щети за световната икономика и световната енергетика", добави Путин.  

Меркел на свой ред коментира признанието на Иран, че е свалил украинския пътнически самолет до Техеран в ноща на 8 януари. Тя заяви, че е необходимо да бъдат осъдени всичките последствия. 

"Днес Иран обяви, че това е било голяма грешка. Виновните, които ще понесат отговорност, са намерени. Сега е необходимо да се намери решение с онези държави, от които са били хората, които са загинали. Необходимо е, естествено, да бъдат обсъдени последствията на тази трагедия, която трябва да бъде разкрита до край", каза Меркел.  

Превод и редакция: БЛИЦ