Финансовите министри на страните от Г-7 поискаха от американския си колега Стивън Мнучин да предаде в Белия дом тяхното разочарование и единодушно безпокойство от новите американски мита за внос на стомана и алуминий, съобщава „Ройтерс“.
 

САЩ имат само няколко дни, за да избегнат избухването на търговска война между съюзници, заяви  френският финансов министър Брюно Льо Мер на среща на министрите в планински курорт Уислър, Британска Колумбия. Топката е в полето на САЩ и от тях зависи какви решения ще вземат за изход от ситуацията, посочи още френския министър.
 
Финансовите министри от Г-7 се съгласиха, че това обсъждане трябва продължи на срещата на върха след седмица в Канада, където да бъдат приети съответните решения за възстановяване на партньорството и изгодната взаимна търговия.
 
Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че САЩ ще продължат да обсъждат темата за тарифите, но ще правят това при индивидуални преговори с отделните страни.
 
Часове по-късно US президентът Доналд Тръмп се оплака от по-високите мита, налагани от някои търговски партньори на САЩ по споразуменията в Световната търговска организация. Той написа в Туитър, че САЩ заслужават с тях да се търгува честно, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 
В петък САЩ наложиха мита за вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.