"Траекторията, по която вървим, няма да ни отведе към добро. Този, който дирижира количеството на парите в една икономика, това е правителство. Ние до голяма степен сме ограничени, защото не можем да печатаме пари. 

Европа и САЩ печатат пари и изнасят тази инфлация към държави като нас, които сме повече импортно ориентирани. Разходите, които предишни парламенти направиха, водят нетно до обедняване", заяви икономистът Светлин Танчев пред България Он Еър.

"На хората им звучи идеално, че ще се вдигнат пенсиите и минималните заплати, но ако утре МРЗ стане 10 000 лв., колко смятате, че ще станат доматите на пазара? Сигурно ще стигнат 100 лева. Този филм сме го гледали 1997-98 г., изживели сме го. Заплатите бяха 5-цифрени, но и доматите струваха стотици левове", даде пример гостът на Bulgaria ON AIR.

Танчев подчерта, че не може със закон да ни направят по-богати. А за да даде на някого, правителството трябва да вземе от някога. Печатайки пари, правителствата крадат от работещите хора и те страдат, изтъкна икономистът.

По думите му с поскъпването на парите се свива бизнесът и ще се увеличи безработицата, но поне работещите хора няма да страдат.

"Ако не се сложат спирачки на някои разходи и ако не се насочи повече внимание към създаване на бизнес среда, няма да се случи вдигането на парите. До края на годината дефицитът ще е около 3%, което е няколко милиарда - не са фрапантни цифрите", каза още Танчев. 

Той добави, че икономиката е физиката на стопанския живот и ако решим просто да си напечатаме пари като правителство, това не е решение и всички ще обеднеем.

"При 20% инфлация парите ви се обезценяват с почти 100% в рамките на 3 години", посочи икономистът.

Танчев е на мнение, че е нормално да се подпомагат определени отрасли и групи от хора, но трябва да е премерено и целенасочено към бизнесите и хората, които имат нужда. "Мерките трябва да бъдат целенасочени. В случая е прахосване и правим предпоставки други бизнеси да опитват да се възползват", предупреди той.

Според Танчев няма как с лека ръка да се постави таван на цените, тъй като това ще отложи вдигането им, но ще създаде дефицити и черен пазар, ще се нарушат и веригите на доставка. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук