Учени-икономисти, експерти и политици вече говорят открито за търговска война между големите световни икономики, след като митата, въведени от страна на Съединените щати, влязоха в сила. Дискусията по проблема и мястото на страната ни в него беше организирана от Института за икономически изследвания на БАН, а участие в нея взеха бивши министри, заместник-министри, учени и представители на бизнеса.
 

Според икономистите в дискусията тази търговска война няма да продължи дълго, но ще предизвика сътресения в международните търговски отношения. Най-напред последствията ще са именно за САЩ, посочи Валентин Василев – министър на търговията и туризма през 1997 – 1999 г.
 
„Тръмп не може да спечели тази търговска война поради ред причини. Прогнозата ми е, че до края на годината ще даде заден ход. Постепенно след преговори и отстъпки от всички воюващи страни отново ще се намери верния път. /…/ България трябва да заеме позиция такава, каквато заема ЕС. Ние сме малък пазар, беден пазар. При нас отраженията ще бъдат много по-малки отколкото в други страни от ЕС с по-силни икономики и по-голям внос“, каза той.
 
ЕС е категорично в подкрепа на свободната търговия, обяви настоящият зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов. Той посочи, че еврообщността е преодоляла 45 мерки срещу търговските ограничения, което е довело до ръст от няколко милиарда при износа.
 
По отношение ефектите върху българската икономика от американските мита, Борисов каза:
 
„Прекият ефект върху българския износ е незначителен и той би могъл да засегне 0,01% по отношение на българските стоки. Всички заедно трябва да изследваме индиректните ефекти, които могат да се случат. Ако бъде засегната автомобилната индустрия на Европа, България индиректно може да бъде засегната по отношение на 120-170 компании, които са поддоставчици, може да бъдат индиректно засегнати и електроника и електротехника. Такива ефекти можем да търсим и по отношение на това, че засегнатите сектори от износа към САЩ могат да понижат или да търсят нови пазари. Всички тези процеси ще накарат някои глобални компании да търсят по-висока конкурентоспособност, ще търсят тяхното развитие, идвайки в България. Трябва да използваме това, което се случва, за да извлечем полза за България“.
 
Разнопосочни бяха оценките, дадени за приключилата среща на върха „16+1“ на Китай и страните от Централна и Източна Европа в София. Някои я определиха като изключително успешна, а други – повече формална. Енергийният експерт Кирил Цочев възлага повече надежди на проекта за АЕЦ „Белене“ след срещата.