От началото на месец март вече 5 партиди руски петрол марка Urals с общ обем от 6 млн. барела (малко над 818 хил. т) се отправиха към Индия, пише money.bg.

Това съобщи CNBC, по информация от международната консултантска компания Kpler (специализирана в събиране и анализ на данни за глобалната търговия със суровинни стоки).

Този обем на вноса в Индия от Русия само за месец, представлява около половината от износа на руски нефт за Индия за цялата 2021 година. По данни на Федералната митническа служба на Русия, през миналата година страната е продала на Индия 1,95 млн. т суров петрол, което представлява по-малко от 1% от общия внос на нефт на Индия за годината.

В същото време, продажбите на руски нефт в Индия сега се реализират с голяма отстъпка спрямо борсовата цена на барел петрол марка Brent.

Така например, на 22 февруари (в деня на признаването на двете сепаратистки републики от Москва), отстъпката е 4,32 долара за барел. На 24 февруари (началото на военната операция в Украйна) отстъпката в цената става 6,51 долара за барел.

На 2 март руският нефт за Индия вече е с отстъпка от 18,6 долара за барел. Докато се стигне до 24 март, когато отстъпката в цената на внасяния в Индия руски петрол вече достигна доста впечатляващите 30 долара за барел, и така се задържа до вчера, 28 март.