Незабавна оставка на служебния министър на енергетиката Андрей Живков, на ръководствата на БЕХ и на ТЕЦ “Марица Изток 2” заради безобразията в сектора искат работодателските организации.


За това ще настоявате те на среща със служебния премиер Стефан Янев утре, съобщи пред “Труд” Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

“Тяхната безочливост продължава. Това е саботаж, не мога да кажа защо се прави, но щом има свободни мощности, а те не се активират, какво е”, заяви Радев.

По думите му е абсурдно нашите компании да плащат по 70-90 евро на мегаватчас повече за електроенергия от конкурентни фирми в Германия. Според него няма как българската индустрия да работи при тези цени на тока на борсата у нас.

Бизнесът продължава да е в готовност за протести. Ние протестираме, когато ни пречат да работим, каза зам.-председателят на АИКБ.

Той подчерта, че няма промяна в цените на електроенергията след включването на още един блок на ТЕЦ “Марица Изток 2” на борсата.

Междувременно днес на среща в БЕХ беше решено още един блок - общо пет, на държавната ТЕЦ да продават ток на борсата.

От началото на август България е с най-скъпата електроенергия в Европа, коментира и Васил Велев, председател е на АИКБ.

Той цитира данни, според които потреблението на електроенергия през лятото т. г. в България е между 2,8 хил. и 5,2 хил. мегавата, при инсталирани мощности от над 10 хил. мегавата.

АИКБ няма да отидат утре на среща с ръководството на Българския енергиен холдинг. Няма да участват и от КРИБ, потвърди в пост в социалните мрежи председателят й Кирил Домусчиев. “Безхаберието, енергийната мафия и корупцията пак ни превзеха! После прави икономика?! Как?

За какво да инвестираме? За да пълним джобовете на измамниците?! Всичко, което постигахме с протестите през 2015 г., отиде в канала.

Само в рамките на месец! Аз лично няма да ходя на среща с ръководството на БЕХ. С тези хора няма какво да си кажем”, написа Кирил Домусчиев.

Позиция 

Създава се изкуствен дефицит на електроенергия 

На снимката: Красимир Дачев

Не се пускат мощности, прави се изкуствен дефицит на електроенергия, коментира зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Красимир Дачев.

По думите му, това, което се изнася в чужбина, е по-евтино от това, което ние плащаме. По този начин се прави поклон към чуждестранните предприемачи и те стават по-конкурентни от нас, каза Дачев.

Според него в системата на енергетиката трябва много голяма “метла”. На всяко ниво там има нещо за изчегъртване, допълни той.

И подчерта, че проблемът с високата цена на тока не само засяга едрите предприемачи, но ще се отрази и на семейния бюджет на всяко домакинство.

“Нас никой не ни жали. Но като спра завод, оставям хора без работа. Бизнесменът каза, че три от неговите заводи вече са преустановили работа временно.

Актуализация на разходите

Настояват за повече пари за туризма в бюджета

35 евро и за гости по суша

Да има ваучери за почивка, както дават ваучери за храна, настояват от БХРА.

В актуализацията на бюджета трябва да се предвидят допълнително пари за туризма - най-засегнатият сектор от кризата, породена от Covid-19, заявяват от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От асоциацията настояват поне 1% от приходите от туризъм в бюджета да бъдат отделени за реклама на туризма в страната. Необходимо е да има стимули за туристите, за да изберат България за своята почивка, посочват от БХРА.

Трябва да продължи програмата за получаване на 35 евро за всеки доведен със самолет организиран турист и тази мярка да стане постоянна. 35 евро да дават и на туроператори, които водят туристи по суша, искат от БХРА.

Подобно на ваучерите за храна, да се въведат и ваучери за почивка, настояват от БХРА. Приоритет в работата на Министерство на труда трябва да е продължаването на мярката 60/40 с поне още две години, посочват от асоциацията.

Туроператори искат да бъде отстранен Стойчо Кацаров

Обвиняват го, че създава хаос в бранша

Има отлив на туристи

Обединение “Бъдеще за туризма” иска оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров заради хаоса, който създава в туризма.

Обединение “Бъдеще за туризма” иска оставката на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Препоръката да не се пътува до Турция, Гърция и Кипър - основни летни дестинации, доведе до хаос, недоверие и отлив на туристи в разгара на сезона, твърдят от най-голямата организация на туроператори.

ОБТ ще потърси и съдебна отговорност за поредния удар, нанесен на най-тежко пострадалия от пандемията отрасъл.

“Настояваме за тази оставка заради липсата на грижа от страна на настоящото правителство към фирмите, занимаващи се с изходящ туризъм, заради тоталната липса на кампания за поощряване на българските граждани да се ваксинират”, гласи писмото до служебния премиер Стефан Янев.

От ОБТ не разбират защо здравното ведомство препоръчва едни и игнорира други дестинации. Има толкова страни, където ситуацията е далеч по-тежка, като например Индия и Бразилия.

“Оставаме с впечатление, че някой в Министерството на здравеопазването нарочно вреди на бизнеса ни, а в Министерството на туризма никой не се застъпва за фирмите за изходящ туризъм”, обобщава Димитър Балтов, зам.-председател на Сдружението.