Потоците на природен газ към експортния завод за LNG Freeport в Тексас са спаднали почти до нула, което води до почти пълно спиране на втечняването и доставките за износ. Официалната причина за тази ситуация е ураганът Берил, бушуващ над Тексас.

Според OilPrice се очаква нулевите количества приток на суровини и липсата на работа да продължат още няколко дни. Това съобщиха от финансовата компания LSEG.

Способен да обработва 400 милиона кубични метра суровина на ден, Freeport е третото по големина съоръжение за износ на LNG в страната.

Но през последните дни всичките му мощности стоят неизползвани.

Един от най-важните заводи за износ на втечнен природен газ в САЩ, Freeport LNG, беше подложен на проверка заради историята на колебания в световните цени на газа при всяко спиране.

Така че не става въпрос за урагана или последствията от него. Това е само формално публично извинение за прикриване на сериозни проблеми в газовата индустрия на САЩ. Бурята е само удобно извинение за това, смятат анализатори.

Секторът за износ на шисти търпи стратегическо поражение като „спасител“ на Европа и света от руския газ.

Секторът постоянно е измъчван от повреди, непланирани спирания на инфраструктура или природни бедствия, за които предприятията не са подготвени.

В този случай е рано да се говори за надежден доставчик (не само по отношение на Freeport).

Засега цените на втечнения природен газ в ЕС остават стагниращи, тъй като се очаква заводът да възобнови потоците от суровини и да възобнови износа, когато бурята отшуми.

Това обаче не решава основния проблем, при който по-големите забавяния на доставката могат да причинят пълен срив както в САЩ, така и за клиентите в Европа. Никой не е сигурен, че ситуацията няма да се повтори по друга причина.