Сериозната суша през този есенно-зимен период ще доведе до ниски добиви на есенни култури в цялата страна, категорични са зърнопроизводители и агрономи.

Във Великотърновска област сухата почва забавя с месеци растежа на пшеницата и ечемика. Липсата на снежна покривка излага посевите директно на нощните минусови температури, което нанася допълнително поражения върху реколтата.

Земеделската фирма, която ръководи Андрей Андреев, обработва 10 хиляди декара земя, от които 3600 са засети с пшеница. Сеитбата приключила в средата на октомври. Растенията изостават заради липсата на влага и нивите в момента изглеждат така, както би трябвало да изглеждат през ноември, предава БНТ.

"Състоянието на есенните култури - пшеница, ечемик и рапица, е незадоволително. Дългото засушаване, което започна от лятото на 2019 г. и продължи до края на есента, не позволи на самите култури, на самата пшеница - доста зърна изгубиха своята кълняемост и не поникнаха,  забелязва се един по-рядък посев", каза Андреев.

"За съжаление, след като засяхме, около 40-50 дена нямаше никакъв дъжд. Нормално е след сеитба да има поне едно 30-40 литра на кв. метър, за да поникнат нормално посевите", обяснява агрономът Ангел Панев.

За миналата стопанска година земеделските стопани казват, че е била много добра. Тогава са отчели среден добив на пшеница от декар 700 килограма.

Зърнопроизводителите смятат, че не е изключено ниските добиви да се отразят на цената на хляба и казват, че ако в близките седмици започне да вали, реколтата може да бъде спасена.