Заради недостига на слънчогледово олио производителите искат да променят състава на продуктите си, без да сменят опаковките, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем (BFM), цитирана от "Стандарт".

Списъкът на храните, съдържащи слънчогледово олио е дълъг - чипс, рибни консерви, детски храни, сладкиши, бисквити, готови храни. Тази съставка обаче може скоро да стане рядкост заради войната в Украйна. Страната осигурява 50 процента от световния износ на слънчоглед и олио.

Украйна е един от най-големите производители в света, със 7 милиона тона слънчогледово олио годишно, от които 6,7 милиона се изнасят, уточнява АФП.

А според "Федиол" (Fediol), европейската федерация на производителите на растително олио, в началото на март са спрени редовните месечни доставки от 200 000 тона слънчогледово олио към европейските пристанища, съобщава специализираното издание "Новетик" (Novethic).

И докато в близките седмици се очаква доставките все пак да бъдат осигурени, задава се нова неизвестност - войната затруднява сеитбата на слънчогледа. Възможно е площите, предназначени за тази култура, да намалеят наполовина, а оттам - също толкова по-малка да бъде реколтата. Остава и въпросът как да бъде изнесен добивът, след като голяма част от инфраструктурата е разрушена.

За да се избегне парализа на производствените линии, хранителните предприятия още отсега предвиждат намаляване или пълно изчезване на слънчогледовото олио в някои продукти.

Рапичното олио и палмовото масло са в челната тройка за хранително-вкусовата промишленост, заедно със слънчогледовото олио. Те могат да бъдат използвани като заместители - наред с кокосовото масло, но в по-малка степен.

Подобен преход обаче, макар и временен, изисква проучвания и скъпоструващи технически пренастройки в предприятията. Замяната на олиото изисква различна температура на приготвяне, променя консистенцията на продукта, но най-вече - може да промени вкуса му.

Но освен вкусът, остава и въпросът за информирането на потребителя. Някои клиенти не искат да купуват храни, съдържащи палмово масло или избягват други заместители на олиото заради алергии.

В перспективата за липса на слънчогледовото олио, промените в съставките ще се наложат бързо. Невъзможно е обаче да се заменят опаковките в последния момент, за да се актуализира съдържанието на продуктите.

Не е възможно и да се поставят ръчно стикери с новото съдържание върху всяка опаковка. Освен това пазарът за амбалаж също се намира под натиск.

Производители във Великобритания и Франция вече преговарят с ресорните ведомства как по-бързо да бъдат подменени етикетите на продукти, в които слънчогледовото олио е било заменено с друго.