„Борисов успя да постигне своята цел да се самоизолира. ГЕРБ ясно казаха: Ето ги партиите, всички са срещу нас. Помните, че протестите бяха с една много силна анти - ДПС реторика и уж нямаше да има преговори с тях, а имат разговори.

Не се знае от гледна точка на експерти дали няма да бъдат един много силен кадрови ресурс за зам.-министри, експерти на различни нива“. Това заяви икономистът Кузман Илиев пред БНТ.

По думите му по този начин се поставя нов политически дебат в обществото и той е: „Кой всъщност е бил с ДПС, кой е статуквото, което от своя страна ще минира стабилността на управлението. Г-жа Манолова във времето е управлявала като част от БСП заедно с ДПС, сега пак има някакви такива конфигурации“, допълни Кузман Илиев.

Той бе категоричен, че актуализацията на бюджета, която се предлага от служебния кабинет е доста щедра, но не става ясно откъде ще дойдат допълнителните средства. 

„Актуализацията предполага да се увеличат разходите с милиард и 800 милиона и то към една много чувствителна група в българското общество - пенсионерите. Въпросът е откъде ще дойдат тези пари?“

По думите му не се е работи върху отстраняването на неефективностите в хазната, а в същото време се увеличават разходите като се очаква да има приходи, които ще зависят от това дали инфлацията ще е висока и дали икономическият растеж ще е много добър.

„Има предизвикателства пред приходите в хазната и това са фискални мини, които в един момент означават задлъжняване и вдигане на данъците за средната класа.

През социалната политика можем да направим едни много сериозни проблеми и засилване на тези много опасни тенденции, които касаят буквално българските деца“, допълни Илиев. Журналистът подчерта, че ДПС се опитва да излезе от маргиналната роля на играч, който се опитва да контролира цялостното задкулисие и ще подкрепя бъдещо правителство.

„Има едно инфантилизиране, че когато ДПС подкрепи нещо всички се обръщат и казват, че щом е с подкрепата на ДПС е лошо. Въпросът е, обаче когато се види лицемерие, а лицемерието, къде настъпва, когато секциите в чужбина се направят така, че в Турция хипотетично и потенциално могат действително да дойдат десетки хиляди нови гласове.

Тогава, когато се гласува това нещо от партиите на протеста е малко лицемерно. Мая Манолова да седне при президента и да каже, че иска да се изолират ДПС и ГЕРБ от процесите“.

Според Кузман Илиев силен ход на Слави Трифонов е било обявяването предварително на правителство с премиер Николай Василев, защото реално г-н Трифонов е намалил напрежението. “Имаше големи очаквания, той постави партиите на протеста на място. Каза: вие нали знаете, че не сте толкова големи и толкова силни, колкото си мислите, аз мога без вас", отбеляза Илиев.

По думите му Слави Трифонов е съзнавал, че това правителство няма да мине, но от тук нататък идва и отговорността, която ще трябва да поеме.