Бюджет 2021 е предизборен, настоящото правителство си купува време и гласове. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ икономистът и финансов анализатор Кузман Илиев. Според него този бюджет не е обоснован финансово и е насочен към пенсионерите, като най-активни гласоподаватели.

„Звучи много красиво – да помогнем на пенсионерите, да няма хора под прага на бедността, но това не е обосновано с оглед на икономическото развитие на България и с оглед на това, че по този начин не се помага на българския народ.

Щеше да му се помогне, ако делът на държавата бъде намален и икономиката заработи. Очаква се от бюджета да бъдат изстискани два милиарда и двеста допълнително. Вместо тези пари да останат в бизнеса, а държавата да си изчисти нейните сланинки, а не да иззема това, което българските предприемачи и служители се борят да изкарат допълнително.

Предстои неясна обстановка, в която се залагат много ресурси по най-различни пера, които тепърва парламента трябва да одобри. Тук никой няма да може да се противопостави на БСП, нито на Мая Манолова . Това значи, че продължаваме да си караме същата каручка, но по-разнебитена“, коментира той.

Капанът е заложен пред българската хазна. Икономическият растеж е свръхпозитивен и да се залага на проинфлационна среда е рисково, защото нищо не се знае. Котировките на петрол варират, приходите се оказват трудно събираеми, освен това има и политически риск, предупреди Илиев.

„Голям политически риск е неизвестността за това, какво се случва в политиката. Администрацията не работи на пълни обороти. Самите предприемачи не знаят дали ще има нова ковид вълна, както се говори а септември и виждаме какво се случва навсякъде по света. Това е една несигурност у самите предприемачи. Всички тези неща представляват фискални мини при приходите.

В същото време разходите растат, вместо да е обратното. Разходите трябваше да намалеят, неефективностите да бяха изчистени и да се наберат пари за тези социални групи, които са най-уязвими, а именно пенсионерите, но през подобряване на ефективността“, каза той.

Кузман Илиев обясни, че става дума за отключване на дългова спирала, която е много сериозна. Сега България е на 24% дълг спрямо БВП, а след година-две ще сме на 30%. Ние сме малка държава с борд, политическата класа трябва да подходи отговорно към това, посъветва икономистът.