Един призрак броди по света. Това е призракът на банкрутиралите правителствени осигурителни системи. С този пример въведе в слушателите на лекцията си в Софийския университет тази вечер прочутият архитект на чилийската пенсионна реформа Хосе Пинера. Той е световният еквивалент на Пласидо Доминго в областта на пенсионните системи, писа за него London Sunday Telegraph.
Като министър на труда и социалното осигуряване на Чили от 1978 до 1980 година и на минната дейност през 1981 г. той е отговорен за три ключови структурни реформи: приватизацията на пенсионната система, трудовия закон и възстановяването на права на частна собственост в минното дело.
Много страни последваха Чили след успеха на пенсионната реформа там и България е сред тях. Които не направиха това, сега се изправени пред банкрут на осигурителната си система и трябва да намаляват пенсиите на хората, посочи лекторът. Той даде пример със съседната на родината му богата в началото на 20 век Аржентина, изпреварена днес от значително по-бедната на ресурси "тясна и дълга" държава, пошегува се лекторът (а колко е трудно да се направи богата тясна и дълга държава!).
Когато въпросът за избор бил поставен пред чилийците, 95% от тях избрали промяната- парите им за старини да се събират в лични пенсионни сметки. "Хората нямаха икономически познания, за да вникнат в детайлите на структурната реформа, но интуитивно разбираха, че така от парите им не може да се краде", обясни Пинеда. Съветът му към всички е: повече конкуренция. На пазара да има повече участници, пенсионните дружества  да се състезават и така цената на услугата им да бъде ниска. /БЛИЦ