Някои среди се опитват да опорочат целия положителен ефект от предоговарянето на цената на природния газ. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Лице в лице“ по bTV.

"На фона на всичко това, което се случи с предоговарянето на цената на природния газ, този безспорен успех за България, който правителството и колегите от „Булгаргаз“ успяхме да постигнем, просто някои среди се опитват да опорочат целия този положителен ефект от това намаление на цената, което е безпрецедентно намаление на цената на природния газ за българския пазар.

Според мен стана чисто някакъв комуникационен вакуум се получи в цялата тази ситуация и не можа да бъде обяснено какво точно е направил регулатора. Каква е целта на това, което КЕВР е направил като свои изчисления и това доведе до смут в обществеността.

Пък някои хора се опитаха яхнат тази тема и да обяснят как цената на топлинната енергия расте и как всичко това е една голяма пиар акция.

За март спрямо април цената за природния газ за българския пазар е с минус 42,78 по-ниска спрямо тази през месец март и навсякъде има намаление на цената. Това е реалното състояние на цената на природния газ за българския пазар в резултат предоговарянето, което постигнахме.

Когато говорим с факти, аз смятам, че всички спекулации трябва да престанат. Това добро постижение, което ние успяхме да постигнем, наистина да имаме възможност да се зарадваме на тези добри резултати, защото те са единствено и само в интерес на българските граждани и бизнес.

КЕВР не успя да обясни какво точно се случва. Тази съпоставка, която е направена с данните, е на база цената на топлинната енергия за месец май, която е приблизително 66 лв на MW/h. Това е цената на топлинната енергия, но без парно.

КЕВР е направила в своя доклад е да направи една прогнозна годишна цена на цената на топлинната енергия, която ще важи за следващия регулаторен период. Разликата, която е изведена като покачване на цената на топлинната енергия е като разлика между 66 лв за топлинната енергия и новата средна прогнозна цена, която КЕВР е определил за следващия регулаторен период.

Тези 22 % моят прочит на нещата е, че идва от там тази разлика. Просто регулаторът трябваше да каже как е сформирал тази цена и че тази цена от 80,10 лв. е доста по-ниска от цената на настоящия регулаторен период. Сега цената е приблизително около 93 лв на топлинната енергия, а за следващия регулаторен период ще бъде 80 лв.