Двете най-силни европейски икономики се свиват с най-бързите си темпове от десетилетия, според прогнозите, публикувани в сряда, подчертавайки спешната необходимост лидерите на ЕС да постигнат съгласие за нови мерки в подкрепа на работници и предприятия, засегнати от пандемията на коронавирус, пише CNN, цитирана от money.bg.

Според прогнози на германските институти за икономически изследвания, най-голямата икономика в Европа вероятно ще се свие с 4,2% тази година.


Очаква се свиване от 1,9% през първите три месеца на тази година и 9,8% през текущото тримесечие.

Това би бил най-резкият спад, регистриран от началото на воденето на статистика през 1970 г. и повече от два пъти повече от най-лошото тримесечие по време на световната финансова криза.

Прогнозите идват в момент, в който централната банка на Франция обяви, че икономиката на страната се е свила с около 6% през първите три месеца на годината.

Централната банка заяви, че последното свиване с подобен мащаб е през второто тримесечие на 1968 г., когато седмиците на демонстрации и общи стачки рязко ограничиха икономическите дейности.

Прогнозите за тежката рецесия в Германия и Франция са по-лоша новина за други европейски страни като Италия и Испания, които са най-силно засегнати от пандемията и търпят още по-големи икономически срив.

Министрите на финансите, от 19-те държави в еврозоната, търсят начин за предоставяне на подкрепа на най-засегнатите страни.

Те прекратиха преговорите за нов спасителен пакет след 16 часа разговори, проведени чрез видеоконференция.

Но все още нищо не е договорени, като предстоят нови преговори в четвъртък.

"Много сектори на икономиката на еврозоната се затвориха напълно, а други работят доста под капацитета", казва Андрю Кенингам, главен икономист за Европа в Capital Economics. "Дейността е паднала най-много в Италия и Испания, защото ограниченията там са били най-драконовски."

"Въпреки че самата пандемия може да достигне своя връх през следващите няколко седмици, някои ограничения вероятно ще останат в сила с месеци", добави той.

Португалецът Марио Сентено, който председателстваше срещата на финансовите министри, заяви, че все още няма конкретни мерки.

Той заяви в публикация в Twitter, че остава ангажиран в постигнете на план за възстановяване, който защитава работниците и бизнеса.

Пакетът ще струва около половин трилион евро, включващ кредитни линии, гаранции и програми за защита на заетостта.

Ограниченията на ЕС по отношение на бюджетния дефицит са облекчени, за да позволят на страните членки да вземат повече заеми.

И все пак старите разделения между държавите усложняват колективен фискален отговор в Европа.

Девет от страните, които използват еврото, включително Италия и Франция, бяха призовали Европейския съюз да издаде дълг, наречен "корона облигации", да набере дългосрочно финансиране за всички държави-членки, за да помогне за възстановяването на щетите, нанесени от.

Германският канцлер Ангела Меркел, подкрепена от лидерите на Австрия и Холандия, отказа това да се случи. Те отдавна се противопоставят на подобни мерки от страх, че на практика би това би означавало, че данъкоплатци поемат разходите на по-бедните държави-членки.