Китайското посолство във Франция е изразило загриженост относно предполагаемото намерение на страната да въведе мерки за ограничаване на достъпа до създаването на пето поколение (5G) системи за мобилни комуникации от китайската компания Huawei на нейната територия. Съответното съобщение беше публикувано в неделя на уебсайта на ведомството.
Според неговите данни, във френските медии се е появила информация за предстоящи рестрикции, които включват забрана за използването на оборудване на Huawei при внедряването на 5G в редица големи градове на държавата.

"Ние сме силно шокирани и обезпокоени. Президентът Еманюел Макрон и други представители на френските власти многократно потвърждаваха, че Франция няма да дискриминира конкретна държава или компания по въпросите на 5G и няма да изключи Huawei. Така че, ако тази информация е вярна това противоречи на поетите от френското правителство ангажименти“, се посочва в съобщението на посолството.

В него също така се подчертава, че въпреки притесненията относно сигурността на 5G мрежите са разбираеми, за да наложи ограничения на конкретни компании, Франция трябва първо да предостави прозрачни критерии, които гарантират еднакво отношение към всички кандидати.

"Различното отношение към компаниите в зависимост от тяхната страна на произход ще означава открита дискриминация и прикрит протекционизъм. Това нарушава принципите на пазарната икономика и свободната търговия", посочват от посолството.

Китай изразява надежда, че двете страни ще успеят да запазят доверие една към друга и да го засилят чрез сътрудничество в областта на 5G.

Превод и редакция: БЛИЦ