"В тежката криза най-напред трябва да защитим българското родно производство", това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова преди минути в личния си фейсбук профил.

"Срещнахме се с представители на браншовите организации на български хлебопроизводители, месопроизводители, млекопроизводители, винопроизводители и производители на безалкохолни напитки. По време на срещата обсъдихме проблемите на малките и средни фирми, възникнали в следствие на увеличението на цените на ток, газ, суровини, транспорт и логистика.

В резултат на тези разговори БСП подготвя спешни мерки за първите 100 дни на управление, за да се подпомогнат икономиката и домакинствата, както и параметрите на държавния бюджет за 2022г.

Нашето предложение да се намали ДДС на храните от малката потребителска кошница от 20 на 9 % не е от днес. Но сега става изключително актуално. Това е стъпка в помощ, и на производителите на храни, и на всеки потребител.

Браншовиците предложиха да се осигури специален енергиен пакет, които да бъде предимно за фирми, които работят на българския пазар.

Непременно ще допълним тази идея към мерките за първите сто дни. В тази тежка криза най-напред трябва да защитим българското родно производство.

Полезното от тези срещи е, че заедно с браншовите организации търсим работещи решения на проблемите. А едно от най-важните е да осигурим храната на хората, която да могат да си купят на достъпни цени", допълни Нинова.