Средна пенсия от 2000 лева след не по-малко от 45 години. Това показва дългосрочната прогноза на Националния осигурителен институт. Шест пъти по-високите пенсии ще се дължат основно на повишаването на пенсионната възраст и вдигането на осигуровките с по 1% в следващите 2 години. Ефектът от последната пенсионна реформа обаче не само, че ще дойде бавно, но и ще бъде кратък.
Експертите изчисляват - очаква ни двойно по-голяма средна пенсия в сравнително обозримо бъдеще. 570 лева през 2030-та година, при 330 лева сега. 900 лева през 2040-та и 2025 лева ще бъде средната пенсия през 2060-та. Тогава средната заплата ще е над 5700 лева, съобщи БНТ.
 
Ефектът от последната пенсионна реформа ще бъде кратък. В следващите 5-6 години ще видим повече приходи и по-високи пенсии заради вдигането на осигуровките и по-късното пенсиониране. Но само след 15 години недостигът на средства отново ще се изостри - заради ниската раждаемост и застаряващо население, заради по-малко работещите и повечето пенсионери.
 
На пръв прочит прогнозата на НОИ вещае едно светло бъдеще за пенсионната ни система. Но зад нея нещата стоят малко по-различно, защото докато докато пенсиите се увеличават, работещите намаляват, а дефицитът в НОИ расте.
 
През 2060-а година работещите хора у нас ще са с една четвърт по-малко. И 100 трудоспособни вече ще издържат 86 пенсионери, вместо 77 както е сега. Ниската раждаемост ще се задълбочи.
 
Експерти обобщават, че ще видим как вдигането на пенсионната възраст ще покрие част от дефицита в НОИ.