Сертифициращата "Северен поток 2“ норвежка компания Det Norske Veritas - Germanischer Lloyd (DNV GL), напусна проекта заради заплахата от санкции от Вашингтон, съобщава РИА Новости.

Говорител на компанията обясни, че Държавният департамент на САЩ публикува нови насоки относно Европейския закон за защита на енергийната сигурност.

В съответствие с него дейността на DNV GL в рамките на изграждането на руския газопровод подлежи на санкции. По тази причина компанията спря да работи по този проект.

DNV GL отговаряше за прегледа на документите и проверката на строителните работи за съответствие със стандартите, както и за наблюдението на изпитанията и подготовката на оборудването, използвано на корабите по време на полагането на тръбопровода.

Изпълнението на проекта „Северен поток 2“ беше спряно поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопроводи.

Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен само от руски компании, но строителството вече закъснява с няколко месеца от планираните срокове.