Изпълнителният директор на държавното оръжейно предприятие “Кинтекс” Александър Михайлов е назначен на поста през октомври 2021 г. в разрез със Закона за публичните предприятия, пише Труд бг.

Михайлов е назначен на 8-ми октомври 2021 година за член на Съвета на директорите на “Държавната консолидационна компания” ЕАД.

Няколко дни по-късно - на 27-ми октомври, бива преназначен за член на Съвета на директорите на “Кинтекс” ЕАД и за негов представител.

Нарушението на Михайлов е, че до ден днешен той е управител на две частни компании, като в дейността и на двете е записано, че търгуват и със стоки със специално предназначение наред с другата им разнородна дейност.

Справка в Търговския регистър показва, че месеци след като поема ръководството на “Кинтекс”, продължава да управлява частните компании.

Към 26 януари 2022 г., Михайлов е управител на “Интер Комерс Консулт” ООД и съдружник във фирмата с 90% дялов капитал, както и едноличен собственик на “Лин Асет” ЕООД, която е вписана в Търговския регистър на 1-ви април миналата година с 5000 лева капитал.

Михайлов бе начело на “Кинтекс” и в периода от юли 2017 г. до октомври 2018 г. Впоследствие Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) направи проверка в “Кинтекс” за минал период и установи вреди за 3,871 млн. лева.

От инспекцията установиха нарушения на сделки, сключени от държавното оръжейно предприятие в периода от началото на януари 2016 г. до средата на 2018 г.

Те бяха относно дейността на “Кинтекс” при сключване на договори с “ЕМКО” ООД (собственост на Емилиян и Христо Гебреви) и “Аркус” АД (на Дочо Караиванов).

Общо проверяваните 35 договора са били на стойност почти 780 млн. лева. Материалите от проверката тогава бяха предадени на Специализираната прокуратура. През март 2019 г. е образувано и досъдебно производство.