В интерю за предаването на "Хоризонт" "Преди всички" министърът на финансите Пламен Орешарски заяви, че идеите за данъчни облекчения за нови инвеститори у нас, както и за младите семейства с ипотечни кредити няма да може да се приложат от началото на следващата година, дори и правителството да реши да въведе такива преференции.
Според финансовия министър промяната на формулата при пенсиониране, според която година трудов стаж ще носи повече тежест, не означава допълнително увеличаване на пенсиите, а упреците, че парите за възрастните не се вдигат от началото на 2009-та са неоснователни.
Никога не са се увеличавали от началото на годината. Ще припомня, че спекулациите с това не са най-подходящото нещо. Датата за увеличаване на доходите е 1 юли, а не 1-ви януари, подчерта министърът.
Исканията на синдикатите за вдигане на минималната заплата не на 240, а на 260 лв. финансовият министър определи като нерационално в условия на икономически затруднения. Орешарски призна, че бюджет 2009-та е подготвен във време, когато има много неизвестни заради световната финансова криза. Правителството обаче е предвидило буфери, с които да се поемат евентуални трусове. 
На въпрос какви са рисковете да се наложи прекрояване на бюджета в средата на годината, ако приходите, които се очакват, не са постъпили в хазната, Орешарски отговори: "Малки, надявам се да бъдат малки. Но на този свят няма нищо сигурно. Ако преди 2 месеца ми бяхте казали, че ще фалира Лемън Брадърс, щях да кажа, че това е малка вероятност". /БЛИЦ