Скъпият ток ще вдигне цената на хляба с 10%, а на колбасите - с 5 на сто. Това прогнозират производители, цитирани от в. Монитор.

Повишените цени на енергията ще вдигнат и други хранителни и нехранителни стоки от потребителската кошница, като например мляко, безалкохолни, дрехи и обувки.

Хлебопроизводителят от Балчик Николай Пармаксъзов съобщи, че доставчикът му на промишлена електроенергия за фирмата вече е вдигнал цената с 13-14 на сто и това ще го принуди да оскъпи продуктите си с десетина на сто, като това е минимумът.

Атанас Урджанов, председател на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България, прогнозира за „Монитор“, че скъпият ток ще вдигне цената на колбасите с около 5 на сто.

„В момента цената на тока за повечето наши фирми е към 80 лв. за мегаватчас, а исканията на доставчиците е да скочи от 1 януари на 105 лв. или около 25% повече. В нашия бранш към 14-15% от производствената цена се дължи на електроенергията. За това от началото на януари ще трябва да вдигнем цената на колбасите, защото нямаме друг изход“, обясни той.

По думите му, принудителната мярка пък може да накара много потребители да потърсят по-евтини вносни продукти и така се намалява конкурентността на българската индустрия. Според него производителите вече няма накъде да свалят производствените разходи и в зависимост от пазара фирмите може и да свият дейността си.