Потребителите в еврозоната са с очаквания за по-ниска инфлация за следващите 12 месеца, както и за тригодишен период, показа проучване на ЕЦБ от април, което банката представи във вторник. Тези данни представляват облекчение за централните банкери след неочаквания ръст през март, предаде Ройтерс.

Инфлацията се забавя бавно в сравнение с двуцифрената си стойност от есента на 2022 г., но чак през 2025 г. може да достигне до заложените от ЕЦБ 2%. Инфлационният натиск не отстъпва, а бързият темп на нарастване на номиналните работни заплати също оказва влияние.

Медианната прогноза за инфлацията за следващите 12 месеца се е понижила до 4,1% през април от 5,0% през март, а за три години напред – от прогнозираните по-рано 2,9% до 2,5%, показва анкетата на ЕЦБ на база на отговорите на 14 хил. пълнолетни граждани от най-големите държави в еврозоната.

Данните са представени в момент, в който нидерландският банкер Клаас Кнот, който е един от ястребово настроените членове на УС на ЕЦБ, коментира оптимистично увеличението на цените, но предупреди, че може да отнеме известно време, докато инфлацията (на ниво 6,1% през май) бъде поставена изцяло под контрол.

„Инфлационният натиск се натрупва заради продължителния период с висока инфлация. Ценовият натиск също ще се окаже труден за преодоляване в тези зони“, каза Кнот.

„Така повишенията, отчетени през март, се обръщат. Усещанията и очакванията за инфлацията продължават да са тясно свързани с доходите. По-младите респонденти очакват по-ниска инфлация и по-бързи спадове в сравнение с по-възрастните“, твърдят от ЕЦБ.

Потребителите очакват в бъдеще нарастване на средните работни заплати, по-ниско ниво на безработица и не са толкова песимистично настроени към перспективите за растеж на еврозоната, дори да допускат, че е възможно икономическо свиване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук