Близо 85% от персоналите на заведенията в страната са изцяло ваксинирани. Излиза, че ние сме най-ваксинирания бизнес в държавата. Имам чувството, че здравните власти са антиваксъри и правят всичко възможно, за да накарат хората да не се ваксинират.

Това коментира пред Нова тв Евгени Зумпалов от Сдружението на заведенията в България.. 

Никой вече не иска да спазва ограниченията, които отново искат да ни наложат. Притесняват ни глобите и проверките. Предния път разбрахме, че зеленият сертификат е нужен, за да се работи нормално. Така е в цяла Европа и ние го приехме и го въведохме.

Сега ние изцяло работим със зеления сертификат, вакснирани сме и клиентите са със сертификат. Ние сме единствения такъв бизнес в България. Другаде не се иска и прилага, дори в Народното събрание още не могат да се разберат за него, посочи той. 

Не, не може отново да стиснем зъби, защото ние стискахме зъби две години и никой друг не стискаше никакви зъби в нашата държава. ние бяхме шведски модел с популистки затворени заведения, за да се каже, че нещо се прави.

Статистиката сочи, че за 6-те месеца миналата година, когато заведенията бяха затворени, три пъти повече заболели имаше, отколкото, когато бяха отворени, посочи той.

Ние оттук-нататък няма да спазим нито една мярка, която не се отнася за всеки български гражданин, но на първо място за държавната администрация, лекари и учители.

Това са хората, на които ние плащаме заплати и осигуровки и те трябва да дадат пример за това как трябва да се борим с пандемията. В един момент се оказа, че заведенията са най-ваксинирани, но отново те са единствените затворени, посочи той.