След като цените на петрола преживяха борсово рали от началото на годината, което доведе до тяхното повишаване с повече от 30%, тенденцията може да се запази и през следващите няколко седмици заради комбинацията от редица бичи фактори, свързани с глобалните доставки на петрол, пише Oilprice. 

През следващите седмици редица геополитически събития могат да доведат до ново поскъпване на черното злато“, което ще се запази като тенденция през близките няколко месеца. Тези събития, комбинирани със затягащия се петролен пазар, могат да повишат допълнително цените, които са силно чувствителни към всякакъв вид колебания при доставките и особено по отношение на политиката на производствени съкращения, която Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните държави съюзнички гласуваха в края на 2018 г.

Експерти, интервюирани от CNBC, признават факта, че пазара на петрол може да бъде засегнат от съществено прекъсване на доставките.

Трите страни кандидатки за ролята на такъв дестабилизиращ фактор са Иран, Венецуела и Либия, всички членки на ОПЕК и всички освободени от гласуваните съкращения на картела.

Тяхното производство от началото на годината досега показва силни признаци на волатилност или понижение в добива.

Според Стивън Бренок, анализатор в PVM Oil Associates, Либия е държавата, която представлява най-сериозен риск за петролните пазари.

По-рано този месец генерал Халифа Хафтар започна мащабна офанзива със своята Либийска национална армия срещу правителството в Триполи, с което постави началото на поредица от сериозни вътрешнополитически сътресения, които се очаква да окажат влияние и върху местния добив на петрол.

По мнението на Кайлин Бърч, икономист в The Economist Intelligence Unit (EIU), Иран е страната, която най-силно ще повлияе върху ръста на петролните цени. Решението на САЩ да прекрати свободната търговия между Техеран и неговите най-големи купувачи на петрол ще окаже своята тежест върху доставките, съчетани с вече предприетите производствени съкращения от ОПЕК.

Въпреки това мнозина анализатори вярват, че САЩ няма да подходят особено твърдо към Иран, тъй като евентуално „зануляване“ на продажбата на петрол от страната ще изстреля цените още по-нагоре.

Други експерти посочват Венецуела като потенциален двигател за повишаването на цените, тъй като американските санкции срещу режима на Николас Мадуро продължават да се затягат, ограничавайки производството в страната. Ако Вашингтон иска да продължи с мерките срещу Каракас, вероятно ще се откаже от засилване на натиска върху Техеран, за да избегне драстичен ръст в цените.

От друга страна Goldman Sachs прогнозира, че петролните цени няма да превишат 80 долара за барел.

Citigroup на свой ред допуска, че цените все пак могат да преминат тази граница.

От Bank of America Merrill Lynch посочват, че сортът Брент може да поскъпне повече, отколкото допускат пазарните анализи, тъй като новите регулации, приети от Международната морска организация във връзка с намаляването на съдържанието на сяра в горивата на плавателните съдове, които от 1 януари 2020 г. преминават на нискосернисти горива, ще доведе до сериозни прекъсвания на доставките до края на годината.