Азиатските акции поскъпват днес, след като корпоративните отчети и примирието в Сирия подкрепиха пазарните нагласи, макар че несигурността около търговията и брекзит бяха достатъчни, за да предотвратят по-решително пренасочване към по-рисковите активи.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се повиши с 0.4%, като японският Nikkei добави 0.66%, достигайки едногодишен връх. Австралийският основен индекс нарасна с 0.5%, докато южнокорейският KOSPI отстъпи с 0.1%.

По-рано през деня Южна Корея обяви ръст на икономиката си, който беше под очакванията, докато частно проучване показа, че фабричната дейност в Япония се свивала през октомври с най-бързи темпове от над три години.

Китайският акции отвориха с повишения, като индексът на сините чипове нарасна с 0.37%.

Апетитът към риск беше подпомогнат и от решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени санкциите срещу Турция, след като заяви, че споразумението за прекратяване на огъня вече е постоянно.

“Отношенията между САЩ и Китай изглежда навлизат във фаза на примирие, брекзитът без сделка изглежда ще бъде избегнат, а отношението на САЩ към Турция изглежда се подобрява,” казва пред Ройтерс анализаторът в JPMorgan Тохиру Сасаки във връзка с ръста при индекса Nikkei.

От JPMorgan очакват повишението при японския индекс да продължи до края на годината, като в основата му ще бъдат обратните изкупувания на акции.

На Уолстрийт вчера Dow Jones и Nasdaq добавиха по 0.2%, докато S&P 500 затвори с 0.3% нагоре.

Акциите на Tesla скочиха с 21% в следборсовата търговия, след като компанията изненадвaщо обяви печалба за третото тримесечие.

След края на вчерашната сесия Microsoft също обяви печалба и приходи, които бяха по-високи от предварителните прогнози, но перспективите бяха помрачени от по-бавния от очакванията ръст при облачните й услуги Azure.

Във вчерашната сесия акциите на Boeing Co и Caterpillar Inc поскъпнаха с по около 1%, въпреки че обявиха по-слаби от очакваните резултати.

Досега финансовите резултатите на около 125 от компаниите от S&P500 бяха обявени, като анализаторите очакват печалбите да отчетат с 2.9% спад на годишна база, според данни на Refinitiv.

Валутните пазари се придържаха към тесните рейнджове от последните дни преди ключовите срещи на централни банки през тази и следващата седмица, на които еврозоната, Япония и САЩ се очаква да преразгледат паричната си политика. По-късно днес се очакват данните за производството в Европа и САЩ.

Британският паунд се търгува на ниво от 1.2918 спрямо долара, след като поскъпна с 0.3% вчера.

Великобритания изглежда по-близо от когато и да било до разрешаването на продължаващата вече 3.5 години главоблъсканица около брекзит, но все още има препятствия, които трябва да бъдат преодолени.

Страните членки на ЕС вчера отложиха решението за това дали да отпуснат на Великобритания още три месеца отсрочка. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ако крайният срок бъде отложен за края на януари, ще свика нови избори.

Еврото остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.1135. Яонската йена поскъпва с 0.1%, до 108.57 спрямо щатската валута, докато австралийският долар почти не помръдна при 0.6852.

Доларовият индекс записа леко понижение до 97.400.

На суровинните пазари щатският лек суров петрол поевтиня с 46 цента, до 55.51 долара за барел, докато брентът изгуби 36 цента, до 60.81 долара за барел.

Златото се търгува без промяна на ниво от 1 492.75 долара за тройунция.