Все още върви онлайн НСТС. Разглеждаме над 65 мерки. По 20 от тях постигнахме съгласие с бизнеса. 

Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV президентът на КНСБ Пламен Димитров, който коментира днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.


"Много важно е, че се разбрахме за минималното обезщетение за безработица. Съгласието е между нас и бизнеса, властта още не е казала своето мнение и чакаме отговора на финансовия министър. Ние предлагаме от 9 лева обезщетение да се отиде на 17 лева за безработните, които са с право на обезщетение и са били на минимално осигуряване.

Бизнесът не беше много съгласен на тези 17 лева, но приеха да се увеличава процента на тази сума и потвърдиха, че е смешно да се взимат 190 лева обезщетение от хора, които са били осигурявани на 4 часа.  

Другата много важна мярка, по която постигнехме съгласие с бизнеса е допълнителен платен годишен отпуск за родителите. Нашето предложение е да се отпуснат до 20 дни целеви платен годишен отпуск за родители, които са изразходвали отпуската си по време на извънредното положение и гледат деца до 14 години.

Министър Сачева по-принцип е за тази мярка, но отново се чака мнението на финансовия министър", разкри Димитров.

"В туризма и всички видове транспорт също имаме пълно съгласие с бизнеса.

За туризма търсим варианти мярката 60/40 да се модифицира и да върви към 80/20. Тук говорим за хората, които ще назначаваме за предстоящия летен сезон, а не за плащания със стара дата.

Според нас това е по-добра подкрепа за туризма вместо ваучерите, не че те са лоша идея. Това ще е едно директно плащане и директа подкрепа към сектора. В транспорта също имаме съгласие, че трябва да бъде подкрепен. Тук мисля, че и властта си е казала своето мнение и то е положително.

За следващата седмица остава да разглеждаме мерките за енергетика, земеделие. Вярвам, че следващата седмица ще имаме мерки, които са подкрепени от синдикати, бизнес и управляващи", категоричен бе президентът на КНСБ. 

"Към момента 165 000 души са запазали работните си места благодарение на мярката 60/40. Много ли са, малко ли са, аз не мога да кажа. Сега социалният министър каза, че мярката ще бъде удължена до 30 юни.

Трябва да разширим обхвата й. Не трябва да се фокусираме само върху това как тази мярка не става, а тя междувремнно да работи и да става. Факт е обаче, че само тази мярка няма да е достатъчна и трябва да има още", завърши Пламен Димитров.