България официално тръгва по пътя към това да се превърне в регионалния технологичен лидер в Европа, след като днес на официална церемония бе поставена символична първа копка за строежа на новия суперкомпютър на територията на София Тех Парк. Президентът Росен Плевнелиев бе част от церемонията и той сподели увереността си, че съвсем скоро тук ще има високоплатени специалисти.

Борисов дойде на първата копка на сградата на българския суперкомпютър НА ЖИВО

„След не повече от 3 години тук ще има поне 5 000 нови работни места за високоплатени специалисти, които ще получава заплати по над 7 000 лева“, каза Плевнелиев на церемонията.

На нея присъстваха още кметът Йорданка Фандъкова, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на УС на София Тех Парк Петър Статев, а по-късно се присъедини и премиерът Бойко Борисов.

Именно министър-председателят отправи въпрос към президента - дали в Гърция ни завиждат за суперкомпютъра, а Росен Плевнелиев отговори, че това наистина е факт и от южната ни съседка отчитат, че в този сектор сме далеч пред тях.

„Ние ще сме една от осемте държави в ЕС, в която ще има подобен суперкомпютър. Позиционирането му не е само за добър имидж на България. Бизнесът и науката са тези, които се възползват от този ресурс. Апелирам към вас - моля ви, натоварете го на 100%“, каза министър Караниколов.

„Преди две години България заяви, че иска да бъде регионален лидер и днес тя го доказва“, сподели комисар Габриел.

А кметът Фандъкова допълни, че „инвестициите в технологии и образование са пътят на София и България“.

Очаква се през София Тех Парк да минава и спира на метрото, която да свързва БАН и Студентски град, за да може целият научен капацитет у нас да се възползва максимално от проекта.