Цените на акциите в Азия нарастват днес на фона на поредните доказателства за силата на световната икономика, докато доларовият индекс се движеше близо до едноседмичен връх, благодарение на по-високите лихви по щатския дълг и поевтиняващото евро.

Ръстът на индексите на Уолстрийт вчера също така помогна на Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI да запише ръст от 0.5% и да се доближи до 10-годишния си връх, достигнат по-рано през месецa.

Южнокорейският KOSPI нарасна с 0.3%, австралийският основен индекс се повиши с 0.2%, а японският Nikkei добави 1.1%. Шанхайският Shanghai Composite се повиши с 0.2%, докато хонконгският Hang Seng отчете ръст от 0.7%.

Пазарите на акции се радват на силна подкрепа през тази година, благодарение на нарастващите корпоративни печалби на фона на подобряващото се състояние на глобалната икономика.

Тази увереност вчера отново бе демонстрирана, след като оптимистичните данни за германската икономика помогнаха на основния местен индекс DAX да преодолее опасенията около провала на преговорите за създаване на управляваща коалиция в страната.

Изнесените данни показаха добри нива на промишлената активност, докато водещия икономически индекс за САЩ отчете ръст от 1.2% за октомври, или два пъти повече от предварителните прогнози на икономистите.

Индексите на Уолстийт записаха повишения вчера, водени от акциите на телекомите и технологичните компании. Dow Jones се доближи до рекордните си нива, достигнати преди две седмици.

При валутите, доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се движеше близо до едноседмичния си връх от 94.104 пункта, докоснат вчера.

Доларът бе подкрепен от нарастващите лихви по държавните облигации, като лихвата по двегодишните книжа докосна деветгодишен връх от 1.755% вчера.

Доларът получи подкрепа и от поевтиняването на еврото, което бе отслабено на фона на политическите рискове, произтичащи от неуспеха на германския канцлер Ангела Меркел да състави коалиционно правителство, което доведе най-голямата икономика в Европа до политическа криза.

Еврото остана почти без промяна на ниво от 1.1732 спрямо долара, но се търгува близо до шестдевното дъно от 1.1722, докоснато в понеделник. Преди седмица еврото поскъпна до едномесечен връх от 1.1862 на фона на силните данни за германската икономика.

Доларът се търгува без промяна спрямо йената на ниво от 112.640 йена, след като се отдалечи от едномесечното дъно от 111.890, достигнато вчера.

Австралийският и новозеландският долар бележат леки понижения до 0.7536 и 0.6799 щатски долара, респективно.

Цените на петрола отчетоха леки изменения, след като очакванията за продължително ограничение в производството на ОПЕК бяха неутрализирани от нарастващото производство в САЩ.

Цената на петрола от сорта брент бе на ниво от 62.25 долара за барел, или с 4 цента над последното си ниво на затваряне. Щатският лек суров петрол поскъпна с 2 цента до 56.43 долара за барел.

Спот цената на златото нарасна с 0.2% до 1 279.43 долара за тройунция, след като преди това поевтиня с над 1% на фона на поскъпването на долара.