50% от новозакупените жилища в Пловдив се отдават под наем, като основно се търсят обзаведени двустайни. Напливът на чуждестранни студенти вдигна цените и раздвижи пазара, сочи анализ на Международната кантора за недвижими имоти Europolis.
След основен ремонт собствениците им искат за тях твърдо между 350 и 400 евро на месец. Търсенето на апартаменти под наем е силно и през октомври, въпреки че университетите отдавна откриха новата си академична година. Традиционно най-висок е интересът към кооперациите в идеалния център, които се намират в непосредствена близост до Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“, основните търговски улици и популярни заведения в Пловдив, което ги прави особено атрактивни, коментират в Europolis. Пазарният анализ на брокерите показва, че наемът на тристайни апартаменти в тази част на града може да достигне и 530 евро на месец, в зависимост от лукса на обзавеждането.

Средно от 350 до 400 евро на месец вървят и луксозните жилища в другия предпочитан квартал на Пловдив - „Кършияка”, като наемите са запазили старите си нива от минали години. На същата цена в този район може да се открие и тристаен апартамент, главно, заради ограниченото предлагане на квартири с по-голяма квадратура. Няма промяна в наемите на неремонтираните и със старо обзавеждане апартаменти в града – по 150 евро за двустайни и 250 евро за тристайни. Малко по-скъпи са жилищата в квартал „Въстанически” – средно по 250 евро на месец.

Чуждестранните студенти не проявяват интерес към едностайните апартаменти, защото не отговарят на техния стандарт и досегашен начин на живот, коментират от Europolis. Търсят се основно двустайни – хол с кухненски бокс, самостоятелна спалня и санитарен възел. Наемателите са гръцки и турски студенти, които са склонни да плащат по-висока цена както за добрата комуникация на имота, така и за обзавеждане с нови мебели, битова и електронна техника. Същите изисквания имат и младите семейства, които не биха наели жилище на първия етаж в стар блок с метални решетки. От решаващо значение за тях е не само луксозното обзавеждане на апартамента, но и предлагането на комплексни услуги по поддръжка и текущи ремонти на имота, обясниха брокерите на международната кантора. /Димана Тодорова, БЛИЦ