Азиатските акции се колебаят днес, тъй като инвеститорите не желаят да правят големи залози преди ключовите срещи на централни банки през следващата седмица на фона на забавящия се растеж на световната икономика.


Британският паунд продължи спада си след поредното напрежение около брекзит.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI губи едва 0.03%, изтривайки малкия ръст, отчетен по-рано през деня.

Индексът на китайските сини чипове CSI300 нараства с по-малко от 0.1%, докато хонконгският Hang Seng се понижи с 0.4%. Основният южнокорейски индекс се търгуваше без промяна.

Японският Nikkei отчита леко понижение, докато основният австралийски индекс нарасна с 0.66%, след ръста на индексите на Уолстрийт от предишния ден.

Британският паунд, който се обезцени с 0.51% вчера, след призива на британския премиер Борис Джонсън за парламентарни избори на 12 декември, продължи да поевтинява, губейки 0.07%, до 1.2841 спрямо долара.

Джонсън призна за първи път, че няма да успее да спази срока си за напускане на ЕС през следващата седмица.

Несигурността около брекзит продължава на фона на постоянно слабия растеж на световната икономика.

Новите поръчки за щатски капиталови стоки падат с повече от очакваното през септември, а доставките също бележат понижение, което е признак, че бизнес инвестициите остават слаби.

В последната си среща като президент на ЕЦБ Марио Драги остави паричната политика без промяна, но посъветва наследника си “никога да не се отказва” от това да подкрепя еврозоната в лицето на влошаващите се икономически перспективи.

Основният фокус на инвеститорите е срещата през следващата седмица на Федералния резерв на САЩ, на която банката почти сигурно ще понижи лихвите за трети път тази година.

Централната банка на Япония също ще проведе своята среща през следващата седмица, която ще приключи на 31 октомври. Според източници на Ройтерс банката по-скоро ще запази паричната си политика без промяна.

На Уолстрийт вчера силните резултати на Microsoft и PayPal помогнаха за ръста на индекса Nasdaq, който затвори с повишение от 0.81%, до 8 185.80 пункта.

Индексът S&P 500 се повиши с 0.19%, докато Dow Jones Industrial Average записа спад от 0.11%, до 26 805.53, вследствие на лошото представяне на акциите на 3M, която занижи прогнозата за годишната си печалба.

Като цяло обаче, инвестирорите остават предпазливи, въпреки поскъпването на рисковите активи в последните седмици, което беше подкрепено от напредъка в преговорите около брекзит и тези между САЩ и Китай.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации падна до 1.7537% днес, в сравнение с нивото си на затваряне от 1.766% вчера. Доходността на двудневните книжа беше на ниво от 1.5737%, в сравнение с 1.582% вчера.

Очакванията, че Фед ще понижи лихвите бяха помогнали за поскъпването на златото, но скъпоценният метал поевтинява днес, губейки 0.05%, до 1 502.43 за тройунция.

Доларът бележи лек ръст спрямо йената до 108.65, докато еврото остава почти без промяна на ниво от 1.1101 долара.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, нарасна с 0.07%, до 97.701.

Цените на петрола се понижават, след като вчера отбелязаха ръст, вследствие на изненадващия спад на запасите на САЩ и надеждите, че ОПЕК и нейните съюзници ще предприемат мерки в подкрепа на пазара.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.57%, до 55.91 долара за барел, докато тези на петрола от сорта брент губят 0.55% от стойността си, до 61.33 долара за барел.