„Всичко е възможно. В края на краищата съм готов каквото мога, да направя. Ако ме поканят, ще работя с удоволствие в това правителство и ще направя каквото мога по силите си за държавата.“

Това каза пред БНР финансистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов, който бе сред кандидатурите в първоначално представения от ИТН проект за правителство.

Дацов определи като странно две от партиите в парламента да имат проекти за промяна на пенсиите, а същевременно правителството внася съвсем различен вариант.

Относно проекта на служебния кабинет за актуализация на бюджета финансистът отбеляза:

„Тази линия, която прави служебното правителство, не се различава много силно от това, което направи правителството на ГЕРБ преди изборите. Те рязко се заиграха със заплатите и повишаването на пенсиите и то в посока, която няма общо с икономическите показатели.“

Според Дацов заложеният в проекта за актуализация на бюджета растеж е по-скоро консервативен, а данните показват, че може да се очаква такъв над 5% в отделните тримесечия.

„Просто ефектът, който се получава след криза, това е ефектът на махалото.“

Дацов обърна внимание върху 4 до 6 милиарда повече БВП, който ще бъде произведен тази година. През първото тримесечие БВП все още е отрицателен на годишна база, същевременно данъчните приходи в бюджета са се увеличили с 10%, посочи той.

Математическите модели показват, че при очакваните данни за БВП дефицитът трудно може да надхвърли 1-1,5%, коментира Любомир Дацов в предаването „Преди всички“.

В бюджета бяха набити кухи разходи. Вместо да отидем на оптимизация на тези разходи и свиването им, преструктурирането на тези разходи – например да се прехвърлят към неща като пенсиите, ние виждаме, че автоматично тези приходи, които идват от икономическия растеж и които не са били предвидени, те отново се харчат.“

Любомир Дацов бе предложен преди десетина дни за министър на икономиката в проектокабинет на "Има такъв народ", от който впоследствие партията се отказа.