Преговорите за европейско петролно ембарго срещу Русия буксуват заради разногласията между Еврокомисията и Унгария относно финансовите компенсации, искани от Будапеща за евентуален отказ от руския петрол, съобщава БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Според агенцията един от вариантите, предлаган от унгарската страна - в ембаргото да не бъде включвани доставките по нефтопроводи, е твърдо неприемлив за Брюксел.

Като алтернатива на този вариант унгарците искат компенсации, за да разширят петролопровода от Хърватия и да бъдат преустроени две рафинерии в Унгария и Словакия, които сега могат да работят само с руски нефт.

Единият спор е за исканата сума.

В понеделник унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че за да се освободи от руските енергоизточници, на Унгария ще се нуждае от 18 милиарда евро. Във вторник обаче унгарските преговарящи говорят за 750 милиона евро.

От Брюксел отдавна гледат благосклонно на евентуално разширяване на тръбата от Хърватия, но смятат, че модернизирането на рафинериите с европейски фондове би било нечестно спрямо търговските конкуренти, отбелязва Ройтерс.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ