Хората, работели първа и втора категория труд като военни, миньори, шофьори, са ощетени с увеличението на пенсиите в актуализацията на бюджета. Това алармира с писмо до президента Румен Радев о.з. полковник Илия Илиев.

От писмото, което бе разпространено от в. „Телеграф“, става ясно, че гласуваните изменения в Закона за бюджета на ДОО и КСО са несправедливи за хиляди българи.

Размер
Министерският съвет бе предложил размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се определя като дохода, от който се изчислява пенсията, вместо да се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж, да се умножи с 1,35, припомня в писмото си 86-годишният пенсионер.

Народното събрание обаче е приело предложението на депутатите да се прилага новият процент от 1,35, като се умножи всяка година от действителния стаж, а не с всяка година от осигурителния стаж, считано от 25 декември 2021 г.

Приравняване
„По този начин лицата, на които осигурителният стаж от първа и втора категория е зачетен за стаж от трета категория, няма да получат увеличение на пенсиите си с новия процент 1,35“, пише пенсионерът.

„За нас пенсията ни ще продължи да се изчислява като досега, като приравнения стаж от първа и втора категория, зачетен за стаж от трета категория на осигурителен доход ще се умножава с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж, а не с 1,35“, допълва той.

Полковник Илиев обяснява, че ощетени са хората, работили първа и втора категория труд, като миньори, военни, водолази, работници в металургията и други.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!