"Турски поток" ще започне да доставя природен газ по две тръби от 1 януари 2020 г. Това съобщи руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от световните медии.

В свое интервю Новак поясни, че все още провеждат преговори за маршрута на втората тръба.

"Имаме различни варианти. Първият маршрут е през Гърция до Италия. И вторият вариант е тръбата да стигне до Сърбия, Унгария и Австрия през България", каза министърът и добави, че "приоритетът ни е втората тръба да преминава през България до Австрия".

По думите му "Турски поток" ще започне да доставя природен газ от 1 януари 2020 г., капацитетът на двете тръби ще бъде 31,5 милиарда кубични метра.

Шефът на Газпром Алексей Милер съобщи през миналата седмица, че строителството на офшорния участък ще бъде завършен до два месеца.

Първата тръба от Русия до Турция през Черно море ще доставя 15,75 милиарда кубични метра природен газ на турската държава, докато втората тръба ще е за доставка на газ за Европа.

Преди дни руският лидер Владимир Путин изрази надежда, че цяла Европа няма да изглежда като България при реализацията на проекта за газопровод "Северен поток-2", имайки предвид отказа на нашата страна от строителството на газопровода "Южен поток".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!