Не сме съкратили и няма да съкратим нито един човек. Заплатите няма да се намаляват. Това заяви пред Нова телевизия проф. Николай Вълканов, председател на Българска минно-геоложка камара и зам. –председател на КРИБ.

„Цените на металите паднаха с 20-30%, но когато цените са добри, инвестираме страшно много и без да увеличаваме хората, увеличаваме производството. Затова днес издържаме при много ниски цени.

В една държава, в която имаш 10% печалба, имаш повече средства, които можеш да отделяш за инвестиции. Тези години правителството ни даде глътка въздух с по-нисък данък, за да можем да инвестираме повече”, посочи той.  

„Едрият бизнес няма нужда от помощ, но дребният има. Това, което предложихме на правителството, е освен 60-те процента, да се плащат и данъците (осигуровките). По този начин ще спасим малкия бизнес.

Мисля, че правителството ще приеме нашето предложение.

"Още малко трябва. Правителството взе много добри мерки. Предложението 80:20 не е толкова важно, важно е това за осигуровките. Човек, който не работи и няма приходи, няма откъде да вземе 40% или 20%, трябва да вземе кредит, а те не смеят. Това е едното.

Другото, което  държа да изясним, със Законът, който даде възможност да се разсрочат или да не се плащат задължения, настъпва големи задължения между фирмите, което не е добре. За фирмите този закон трябва да бъде поправен", категоричен е Вълканов.

По думите му в закона може да се впише и възможността за намаляване на заплатите на работниците, което в голяма степен ще гарантира работните им места.

„Бизнесът трябва да помогнем на държавата. Тя не може да го направи сама", подчерта той.