Преди да започнете да наливате пари, за да спестите икономиката от даден вирус, първо трябва да спрете разпространението му. Само така мерките ще са ефективни. Това заяви американският професор от чикагския университет Booth School of Business Остан Гюлсби за Business Insider.

Според професора в бизнес училището, чийто девет учители и възпитаници станаха Нобелови лауреати по икономика, „първото правило на вирусната икономика е, че трябва да спрете разпространението на болестта, преди да се втурнете да спасявате икономиката“.

Специалистът направи аналогия с финансовите кризи и припомни, че по време на подобни шокове властите не трябва да предприемат никакви стъпки, преди да успеят да спрат паническото изтегляне на пари от вложителите.

След като победим епидемията, трябва да преминем към втората стъпка - мерки за социална подкрепа. По-специално е необходимо да се гарантира, че платен отпуск по болест се предоставя на населението, никой в ​​страната не гладува или не е загубил жилище поради кризата.

В третия последен завой е необходимо да се въведат мерки, стимулиращи икономиката. "Тези стъпки могат да се предприемат само в този ред", каза той.

Към 26 март 2020 г. в света са потвърдени повече от 416 хиляди случая на коронавирусна инфекция в 197 страни. По данни на Световната здравна организация (СЗО) има 14 589 смъртни случаи поради инфекцията.

Анализаторите очакват сериозен икономически спад поради пандемията на коронавирус, който може да бъде по-лош от Голямата рецесия през 2008 г. Така Световната търговска организация (СТО) вече заяви, че епидемията ще се отрази на икономиката, търговията и съответно благосъстоянието на хората.

Превод: БЛИЦ