"Продължаваме промяната" и "Български възход" се разминаха във вижданията си за бюджета.

От ПП настояват служебното правителство да внесе проект за нов бюджет за догодина, а от "Български възход" смятат, че това трябва да бъде направено единствено от редовен кабинет.

"Много трудно може да продължим политиките си за увеличаване на пенсиите, особено в тезата, че няма да има правителство. Половината година ще мине със старите параметри", обясни при откриване на срещата Кирил Петков.

От "Продължаваме промяната" допълниха, че процедурата за бюджет минава за около месец и ако сега не се призове служебният кабинет да внесе проект, после ще е късно. От партията изтъкнаха, че са "за" фискалната дисциплина, така че да не се допуска голям дефицит в бюджета.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев изтъкна, че дебатът ще е политически. Според него не трябва да има нов бюджет на всяка цена.

“В момента говорим за най-важния закон от гледна точка на публичните финанси. Затова трябва да бъдем отговорни. В тази сложна ситуация наслагването на криза върху криза не е решение”, коментира Янев.

Той призова да бъде създадено правителство с каквато и да е формула, дори и с компромиси.

От "Български възход" изтъкнаха още, че цялата икономическа ситуация е достатъчно плашеща, а хипотезата на партията е, че някой от разходите няма как да бъдат намалени.

“Съгласен съм, че трябва да бъдат защитени интересите на най-засегнатите хора от инфлацията”, каза Янев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук