Българските биопроизводители са най-проверяваните в Европа. Това заяви Албена Симеонова от Асоциация „Биопродукти“ пред БНР. По думите й, някои от сертифициращите организации нямат достатъчен капацитет и инспектори, а имат доста фермери, които трябва да наблюдават: „И явно някъде се получава изкривяване. Доста хора се стараят да заобиколят този контрол. Това, което се случва при нас е, че някъде наистина се получава занижен контрол.“
    
"Да се каже обаче, че целият сектор е изкривен и, виждате ли, биопроизводителите са мошеници, това е изключително обидно и за сектора, и за хората, които вече все повече предпочитат да си купят биопродукти и наистина внимават какво слагаме на трапезата си", коментира Симеонова. "Във всяко стадо има и такива, които правят бели. И при биопроизводителите е същото, но в останалите браншове е още по-сериозно“, допълни тя.
 
16 са сертифициращите организации у нас, които отговарят за 7 хиляди биопроизводители. За сравнение във Франция при 30 хиляди производители сертифициращите организации са само три.
 
Албена Симеонова посъветва при съмнения потребителите да сигнализират за проверка дали даден продукт е био, за какъвто е обявен. Това може да стане в Българската агенция по безопасност на храните или до Дирекция "Биологично земеделие", което може да се случи и онлайн. Според Симеонова, Агенцията контролира много сериозно сектора. Ако се констатира нарушение, може да се отнеме сертификата на съответния биопроизводител, както и да бъде санкциониран сертифициращият орган, който е позволил даден продукт да се нарече био.
 
Скъпите биопродукти не са българските, а тези, които идват от Чили, Аржентина, Мексико, Индия или Китай, посочи Албена Симеонова, като сподели впечатленията си от големите търговски вериги. Симеонова смята, че липсата на български биопродукти на специализираните щандове в хипермаркетите е проблем, върху който институциите трябва да се съсредоточат.