Министър на финансите коментира инфлация и други актуални теми. Нямаме намерение да подадем конвергентен доклад, защото не изпълняваме четири критерия. Не само трябва законите да бъдат приети от НС, а те да са във вид, съгласуван с критериите на ЕЦБ.

Единственият критерий, по който не отговаряме по Маастрийските критерии това е инфлацията. Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова в ефира на БНТ.

Тя увери, че служебният кабинет е положил максимални усилия да овладее инфлацията, но тя се е повишила от външни и вътрешни критерии. "От октомври месец наблюдаваме, че инфлацията постепенно спада", обобщи тя. 

Нова дата за влизане в еврозоната - 1-ви юли 2024 г.

"Имаме амбицията да внесем конвергентен доклад, при условието, че НС приеме четирите закона.

Много трудно може да бъде покрит дефицит под 3% за 2023 г. Не можем да спрем инвестиционните проекти, по които сме получили транш от 2,7 млрд лева през 2022 г. единствено върви проектът на Столична община.

Имаме ръст в капиталовте разходи. Бюджет 2023 г. трябва така да бъде програмиран, че да постигнем дефицит от 3%.

Като служебното правителство не можем да правим изменения в данъчната политика. Можем да предложим мерки за повишаване на събираемостта и да се свият разходите. Разходите се свиват с мерки и законодателни промени, когато е необходимо", обясни Велкова.

На въпрос дали се предвижда свиване на публичните разходи, Велкова отговори:

„Целта ни е дефицитът, целевата стойност е дефицитът, защото е по Маастрийските критерии. Заплатите допълнително ще дадат отражение върху дефицита. Бих подкрепила само онези мерки, които могат да се обезпечат финансово в рамките на 3% дефицит.

Може би ще предложим базов бюджет с някои мерки", призна тя.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук