Щатският долар парира значителна част от загубите си на валутния пазар, след като ФБР обяви, че няма доказателства срещу Хилари Клинтън по отношение на подновеното преди десетина дни разследване във връзка с личните имейли на кандидата за президент на Демократическата партия.
В официално писмо до Конгреса на САЩ, директорът на ФБР Джеймс Коми написа, че агенцията не е променила препоръката си от месец юли да не бъде привличана под съдебна отговорност Хилари Клинтън, във връзка с новооткрити служебни имейли от частния ѝ сървър от времето, когато е била държавен секретар, съобщава БНР.
 
Преустановеното разследване на ФБР само 24 часа преди президентските избори в САЩ доведе до поскъпване на "зелените пари" спрямо останалите основни валути, тъй като инвеститорите започнаха отново да вярват в предстоящата победа на Хилари Клинтън, която би запазила настоящото политическо и икономическо статукво в страната.
 
Доларът поскъпва с 1,32% към 6-дневен връх от 104,58 йени и с 1,02% към 6-дневен връх от 0,9781 швейцарски франка. В същото време еврото се понижава с 0,7% към 1,1053 долара, отстъпвайки от петъчния триседмичен връх около 1,1140 нивото, докато британската лира се обезценява с около 1% от 4-седмичния връх от края на предходната седмица около 1,2556 долара към 1,2390 нивото.
 
Решението на ФБР да прекрати разследването си срещу Хилари Клинтън се отразява позитивно и на мексиканското песо, тъй като то се влияе най-силно от перспективите за евентуална изборна победа на републиканския кандидат Доналд Тръмп. Днес мексиканската валута поскъпва с близо 2% спрямо щатския долар към 18,6177 нивото, след като преди новината от ФБР песото се търгуваше около 19,02 за един долар.
 
Подновените очаквания за победа на Клинтън на утрешните избори водят до нарастване на инвеститорски риск-апетит и на световните фондови борси. Японският индекс Nikkei приключи днешната азиатска търговия с повишение от 1,61% отчасти поради падащата йена, индексът Hang Seng нарасна с 0,7%, южнокорейският индекс Kospi – с 0,79% и австралийският индекс ASX200 – с 1,35%.
 
Европейските борси също реагират позитивно, бележейки добър ръст в началото на днешната търговия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 1,04%, немският DAX – с 1,37%, френският CAC40 – с 1,38% и британският индекс FTSE100 – с 1,33%.
 
Фючърсите на трите основни американски фондови индекси нарастват с над 1% часове преди старта на търговията на "Уолстрийт", като индексът на сините чипове DJIA се повишава с 1,26%, а технологичният Nasdaq100 – с 1,55%. Широкият индекс S&P500 пък нараства с 1,31% и е на път да приключи негативната серия на спад от предходните девет поредни сесии на търговия – най-трайно негово понижение от декември 1980 година насам.