Русия намали производството си на петрол през юни с 300 хил. барела дневно, съобщи „Прайм”. През миналия месец Москва понижи изпомпването на нефт до 10,946 млн. барела дневно или с почти 1 на сто по-малко от нивата в края на октомври, които бяха 11,247 млн. барела на денонощие.

Свиването на добивите е в съответствие с споразумението между страните от ОПЕК и няколко държави извън картела с цел намаляване на излишъците на петролния пазар и спиране на поевтиняването на суровината.

Седмицата започна на борсите с поскъпване от 16 цента на петрола сорт Brent до 48,93 долара за барел. Фючърсите за суровия нефт в САЩ West Texas Intermediate (WTI) поскъпнаха с 24 цента, или с 0,5%, до 46,28 долара за барел. Според Reuters причина за поскъпването е намаляването, за първи път от януари, на добивите в САЩ. Там спряха работа 2 сонди, но броят им е двойно по-голям в сравнение с началото на юли миналата година.

Все още продължава и свръхпредлагането на суровината на петролните пазари. През юни производството на ОПЕК е нараснало с 280 000 барела на ден до 32,72 млн. барела, уточнява Reuters. "Това е близо една четвърт от 1.2 млн. барела дневно, за които ОПЕК се съгласи да намали", каза Грег Маккена, главен маркетингов стратег на австралийската фючърсна брокерска компания AxiTrader, добавяйки, че това увеличение се дължи на по-високите добиви от Нигерия и Либия, които бяха освободени от съкращенията.