Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева ще връчи сертификат за инвестиция клас „А” на представители на „ИКСЕТИК ПЛОВДИВ” ЕООД, с. Стряма, област Пловдив, съобщиха от правителствената информационна служба.
Церемонията ще се състои на 30 юли 2008 г.(сряда) от 11,00 ч. в Министерството на икономиката и енергетиката на ул. „Славянска” №8. Фирмата ще реализира инвестиционен проект „Завод за хидравлични и вакумни помпи –„Иксетик Пловдив”. В завода на обща площ 12 хил. кв. м се планира да започне производството на елементи за вакуумни помпи - роторни части, на хидравлични помпи за сервоуправление и вакуумни помпи основно за спирачни системи. Очакваният размер на инвестицията е 36,5 милиона лева в рамките на 3-годишен период, числеността на персонала след влизане в експлоатация на завода ще бъде над 250 души.
Ixetic се нарежда сред водещите в света производители на хидравлична и вакуумна техника, използвана в двигателите, управлението, трансмисиите, окачването и спирачните системи на автомобили. Тя е доставчик на редица реномирани производители на леки, лекотоварни и товарни автомобили, в т.ч. на марките БМВ, Мерцедес, Тойота, Порше, Ауди, Фолксваген, Рено, МАН, ДАФ и др.

Първите изделия, произведени в „Иксетик Пловдив”, ще намерят приложение в автомобилите на BMW, последвани от Toyota, Mercedes-Benz, Volkswagen, Ford, General Motors, Man и др. /БЛИЦ