Абонатите на парно в София ще получат по-високи сметки за април тази година спрямо миналата, показват данните на „Топлофикация София“, съобщават от Pariteni.bg.

Според тях произведената топлинна енергия пред миналия месец е била 353 370 мегаватчаса, докато през април 2022 г. е над 250 000 киловатчаса. Освен това този април се е оказал и по-студен от миналия – средномесечната температура е била 8,9 градуса, докато  през миналата година по същото време тя е 10,5 градуса.

Спрямо март обаче и температурите са били по-високи – за сравнение средномесечната през март тази година е била 7,1 градуса, и подадената топлоенергия е била по-малко, която означава, че и сметките за април трябва да са по-ниски от тези за март.

В същото време дълговете на „Топлофикация София“ към края на април възлизат на 695 млн. лева, става ясно от отговор на енергийния министър Росен Христов на депутатски въпрос.

Съобразно очакваното потребление и съгласуваните плащания до края на регулаторния период задължението на „Топлофикация София „ се очаква да бъде в размер на 640 млн. лева, допълва министърът. „Булгаргаз“ изисква от столичното дружество ежемесечно да предоставя обвързващ план-график за погасяване на задълженията си с точни дати и стойност на плащанията.

В резултат за периода септември 2022 г. – април 2023 година „Булгаргаз“ е получило общо 640 млн. лева стари задължения, като 338 млн. лева от тях са суми, получени от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, става ясно още от отговора на министъра.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук