Жилищата продължават да поскъпват. В резултат все по-често виждаме цени между 90 хил. и 100 хил. евро за двустаен апартамент в София, което доскоро не беше така, пише "Труд".

За година цените на жилищата в столицата са нараснали с около 8%, показват данни на компания за недвижими имоти. Очакванията на брокерите са имотите да продължат да поскъпват поне до края на 2023 г., когато е работната дата за влизането ни в еврозоната.

Съпрузи купиха конюшня, запретнаха ръкави и се получи чудо

Цените нарастват във всички сегменти от пазара - старо и ново строителство, луксозни жилища и апартаменти в обикновени кооперации.

При старото строителство покачването на цените се дължи на голямото търсене, което надвишава предлагането на пазара.

При новото строителство, освен че е предпочитано от купувачите, влияние върху цените оказва поскъпването на строителните материали и терените, както и повишаването на разходите за труд.

Една от причините за повишаване на средната цена на жилищата е готовността на купувачите да платят повече за напълно завършено или обновено жилище, в което могат да се нанесат веднага. За да спестят време и усилия, клиентите са склонни да платят повече.

Има случаи, при които купувачи придобиват апартаменти в нови сгради на етап шпакловка и замазка, довършват ги и ги обзавеждат, след което ги препродават на по-висока цена. Така на пазара излиза по-скъпо жилище, което вдига средните нива на цените.

Най-лесният начин да разберете колко струва имотът ви

Пазарът на имоти е много активен, но наред с това е и сигурен. Банките дават заеми при рекордно ниски лихви, но наред с това са внимателни и консервативни в преценката на кой клиент да отпуснат финансиране. Затова заеми взимат предимно хора със стабилни доходи, които нямат проблеми с изплащането им.

Повишаването на доходите прави жилищата по-достъпни. През последните десет години доходите на домакинствата са се удвоили, а ръстът на цените на жилищата е с около 70%. В резултат все повече хора могат да си позволят покупката на нов дом.

За това допринасят и рекордно ниските лихви. Изчисленията на анализатори показват, че за тристаен апартамент в София, домакинство от двама работещи трябва да отдели около 23% от общия си доход за вноски по кредита.

Това е доста по-малко от препоръките на някои експерти семействата да взимат заеми, които могат да изплащат с до 30% от доходите си.

Все повече млади хора решават да придобият собствено жилище. Става дума за хора под 30 години, практикуващи т. нар. професии на бъдещето - IT специалисти, програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни, които обичайно работят за големи международни компании и имат високи доходи. Те поддържат високо качество на живот, а част от това е покупката на хубав апартамент.

Правят по-малко огледи

40% от имотите се продават в рамките на един месец, а други 33% се реализират за между един и три месеца след излизането им на пазара.

Купувачите на имоти в момента са добре запознати с условията на пазара, правят по-малко огледи преди да пристъпят към покупка и се интересуват предимно от нови обяви, разказаха брокери.

Продават реновиран замък с 45 стаи, кино салон и частен плаж

Затова е много важно продавачите да определят внимателно офертната цена, ако искат бърза сделка.

Имотите, престояли на пазара повече от шест месеца, се реализират по-трудно.

Сделки с тях обикновено се сключват след коментар в цената, докато при новите обяви купувачите по-рядко търсят отстъпки, защото някой може да ги изпревари и да придобие желания от тях имот, казват брокери.

33% от сделките се случват след един оглед, но само за имотите, които са с правилно определена цена в съответствие с качеството му.

40% от имотите се продават в рамките на един месец, а други 33% се реализират за между един и три месеца след излизането им на пазара, показват данни на компания за недвижими имоти.

Брокерите са оптимисти за пазара на имоти като очакват покачването на цените в страната за годината да бъде с между 3 и 5 на сто.