Жена на топ ръководна позиция в Silicon Valley Bank и ЛГБТ+ активистка е под прицел за неизпълнение на задълженията си в банката, информира Business Today, по повод фалита на шестнадесетата по големина банка в Америка.

Индийското издание отбелязва, че Silicon Valley Bank, която се срина, след като обяви загуби на стойност 1,8 милиарда долара, е оперирала без главен директор по управление на риска почти 9 месеца между април 2022 и януари 2023 година.

В същото време, директорката на "Управление на финансовия риск" на английския клон на банката, Джей Ерсапа, бе обвинена в приоритизиране на инициативи за насърчаване на разнообразието, в ущърб на действителните си функции.

Страшен финансов трус в САЩ - фалира ключова банка, връщаме ли се в 2008 г

Докато Ерсапа е действала като главен директор по приходите на Silicon Valley Bank за Европа, Африка и Близкия Изток, тя е организирала редица ЛГБТ+ инициативи, включително едномесечна прайд-кампания и обучения по "безопасно пространство" за служителите.

В миналото тя е модерирала и организацията за най-добрите градски прайдове за Европа, Близкия Изток и Африка и е участвала като панелист в градската среща на банката "Global Pride", за да сподели опита си като цветнокожа лесбийка.

Профилът ѝ в LinkedIn сочи, че тя е имала успешна кариера, като е работила за водещи компании от финансовия сектор, включително Citi, Barkley‘s и консултантската фирма Deloitte.

Изпълнителният директор на банката Грег Бекър се е доверил на "задълбочения и многопрофилен опит във финансовите услуги" като старши лидер по риска, регулатор и банков надзор, посочвайки, че такава експертиза е необходима за поста.

 

 

Много хора се възмущават от ЛГБТ приоритетите на банката:

Пол Тъкър написа във Фейсбук:

"Бордът на директорите е пълен с назначения на принципа на сексуалното и расово разнообразие, които са там единствено поради "заслуги към ЛГБТ общността". В биографиите на всички тях е пълно с "неутрални местоимения" и кухи ЛГБТ фрази", посочи той.

"Това се случва, когато оставиш парите да бъдат управлявани от ЛГБТ агитатори, вместо от хора с реални умения и компетентност. Надявам се, че собствениците на влогове в тази банка обичат разнообразието, нали с това се гордеят", обясни още възмутеният американец.

Друг потребител в Туитър казва: 

"Шефката на Финансовия риск на Silicon Valley Bank Джей Ерсапа може би е била заета с по-важни проекти в банката, като проблемите на ЛГБТ пропагандата, вместо да оценява риска".

"Ето какво се случва, когато началник на финансовия риск на банка е загрижен повече за транджендърите, отколкото от грижата за финансовия риск на банката", отбелязва и друг потребител в социалната мрежа на Илон Мъск.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук