Азиатските акции отчетоха повишение до тримесечни върхове, след като вчера Уолстрийт записа нови рекорди вследствие на надеждите за прогрес в преговорите между САЩ и Китай и за поредната доза стимули от страна на Федералния резерв тази седмица.

Японският Nikkei оглави ръста с повишение от 0.4% до най-високото си ниво в последната година. Индексът на сините чипове на борсата в Шанхай CSI300 се колебаеше между положителна и отрицателна територия.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 0.2% и докосна най-високото си ниво от края на юли. Фючърсите на S&P 500 отчитат повишение от 0.1%, докато тези на EUROSTOXX 50 губят 0.1%.

Щатският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че очаква да подпише значителна част от търговското споразумение с Китай предсрочно, но не разкри повече подробности.

Търговският представител на САЩ също заяви, че страната проучва дали да удължи срока без повишение на митата за китайски внос на стойност 34 млрд. долара, който трябва да изтече на 28 декември тази година.

На Уолстрийт вчера S&P 500 добави 0.56%, отчитайки ново най-високо ниво на затваряне, докато Dow Jones се повиши с 0.49%, а технологичният Nasdaq записа ръст от 1.01%.

Акциите на Microsoft Corp поскъпнаха с 2.46%, след като стана ясно, че компанията печели договора за предоставяне на облачни услуги на Пентагона на стойност 10 млрд. долара, след като до последно се конкурираше с Amazon.com Inc.

Акциите на компанията майка на Google - Alphabet Inc, поевтиняха в следборсовата търговия, след като компанията обяви по-малка от очакваната печалба за третото тримесечие, въпреки че ръстът в приходите й бе по-голям, в сравнение с предварителните прогнози.

Повишеният апетит към рискови активи се отрази негативно на облигациите, като доходността по двегодишните щатски държавни цени книжа нарасна до четириседмичен връх от 1.667%.

Освен срещата на Фед, централните банки на Канада и Япония също ще проведат своите срещи тази седмица. Очакванията са, че Централната банка на Канада може да облекчи допълнително паричната си политика.

Промяната на пазарните нагласи към по-рискови активи обезцени йената. Щатският долар запазва позиции при 108.98 спрямо йената, след като достигна най-високото си ниво от три месеца и се е устремил към върха от 109.31.

Доларът не се справя толкова добре спрямо еврото, което поскъпна до 1.1095. Доларовият индекс пък остана почти без промяна на ниво от 97.782.

Британският паунд поскъпна, след като ЕС се съгласи на поредната отсрочка за брекзит, а премиерът Борис Джонсън изгуби гласуването за насрочване на предсрочни избори на 12 декември.

Паундът за последно се разменяше на ниво от 1.2852 спрямо долара, доста под дъното за месеца от 1.2193.

Спот цената на златото се понижи до 1 491.48 долара за тройунция, отдалечвайки се от върха си от миналата седмица при 1 517 долара.

Цените на петрола бяха подложени на натиск от признаците за ръст в запасите на САЩ.

Фючърсите на петрола от сорта брент поевтиняха с 24 цента, до 61.33 долара за барел. Спадът при щатския лек суров петрол също беше от 24 цента, до 55.57 долара за барел.