Изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци е важно условие за развитието на ядрената енергетика в България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при започването на изграждането на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци в Козлодуй, предаде агенция „Фокус“.
Министърът поясни, че е планирано през 2021 г. да приключи първият етап, свързан с националното хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци и съответно неговото въвеждане в експлоатация. „Тук ще разчитаме на безспорната експертиза, на професионализма на консорциума, който ще изгради този проект с водещата роля на немската компания и разбира се, с участието на четири български компании, които са водещи в тази област“, коментира министър Петкова. Тя увери, че съоръжението ще отговаря на абсолютно всички изисквания от гледна точка на екология. „Това ще бъде съоръжение, което ще бъде едно от най-модерните в Европа“, заяви Теменужка Петкова.

„На първо място бих искала да благодаря за поканата и възможността да присъствам на днешното събитие, с което се слага началото на изграждането на националното хранилище за ниско и средно активни радиоактивни отпадъци. Това е проект, който води своето начало от 2005 г. по силата на поет ангажимент от нашата държава във връзка с необходимостта от изграждане на подобно хранилище. Тъй като България произвежда една много значителна част от своята електрическа енергия именно от АЕЦ „Козлодуй“ за нас изграждането на това национално хранилище е изключително важно условие за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика в България и за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика и чрез нови мощности“, коментира министърът на енергетиката.

По думите й в програмата правителството един от разписаните приоритети в сектор „Енергетика“ е свързан именно с безопасното управление на отработеното ядрено гориво и на ядрено активните отпадъци. „Както виждате и с днешното събитие приоритетите, които сме разписали в нашата управленска програма, се превръщат в реални дела“, допълни министърът на енергетиката. Министър Петкова благодари на всички, които през годините са положили усилия и на колегите си от Министерство на околната среда и водите, на Министерство на регионалното развитие, на Агенцията за ядрено регулиране и на партньорите си от Европейската банка за възстановяване и развитие за неуморната работа и професионалното отношение към този проект