Американският лидер в производството на електромобили Tesla отвори нов офис на Балканите. И той се намира на 60 километра от България, пише money.bg.

Компанията е открила първия си офис в Букурещ, който се намира в центъра на града. Според информацията на местните издания Ziarul Financiar и Romania Insider местното подразделение ще оперира под името Tesla Motors Romania.

В края на миналата година в румънските медии се заговори по-усилено, че автомобилният производител има подобни планове.


Тогава стана ясно, че на сайта на компанията има обявени няколко позиции, включително управител на магазин, консултант по продажбите и други.

Наскоро американският производител обяви и планове за инвестиции в Румъния с цел изграждането на допълнителни зарядни станции в градовете на страната. През тази година първите т.нар. Superchargers ще се появят в Тимишоара, следвани от още в Букурещ, Сибиу и Питещи.

Нов завод в Азия

След като в началото на миналата година в Шанхай заработи първият завод на Tesla извън Щатите, компанията сега е напът да изгради още една база в Азия. Този път тя вероятно ще се намира в Индонезия.

От правителството на страната са потвърдили, че е американският лидер е изпратил инвестиционно намерение.

Изграждането на фабрика точно в Индонезия не е изненадващо, като се има предвид, че държавата е най-големият производител на никел в света. А материалът е от ключово значение за производството на батерии за електромобили.

От правителството посочват, че са получили документите в четвъртък и очакват през следващата седмица да имат среща с представители от компанията, за да обсъдят темата.

По думите на зам.-министъра на инвестициите и минното дело в страната Септиан Харио Сето Индонезия не би се съгласила единствено на договор за доставки на суровината, а ще настоява за инвестиции в производствени мощности.