Тенденцията, която се наблюдава на пазара на недвижими имоти през последните няколко месеца е, че нямаме спад на търсенето, но клиентите са станали по-взискателни.

Запазва се търсенето на по-малки апартаменти с цел инвестиция, но също така нараства търсенето на многостайни апартаменти с цел живеене. Това заяви Петър Сотиров, директор продажби в „Пулев инвест“, цитиран от БГНЕС. 

Той разказа за последните тенденции на пазара на недвижими имоти, дали има балон и какви апартаменти са най-предпочитани в момента.

Многостайните апартаменти излизат на мода

Най-масово търсените апартаменти са по-малки по квадратура, увеличава се тенденцията да се купуват многостайни апартаменти, които са предпочитани за живеене.

„Това неминуемо доведе до покачване на цените на по-големите апартаменти. Става дума за апартаментите с 3 и повече спални. Клиентите ни споделят, че много трудно на пазара се намират четиристайни или многостайни апартаменти“, заяви Сотиров.

По тази причина те така проектират своите сгради, че има възможност за обособяването на трета спалня или се предлагат готови четиристайни апартаменти.

„В предишните сгради, които направихме, това бяха първите апартаменти, които продадохме. Затова сега в новата сграда „Сердика“, чиято първа копка предстои, отделихме няколко входа. Всеки вход е отделен на няколко сектори. Има сектор с по-малки апартаменти, които са подходящи за хора, търсещи инвестиция.

Имаме и сектори с тристайни, четиристайни апартаменти и дори имаме възможност за обединяване и превръщането им в многостайни. Оказа се, че има доста голямо търсене за тях и малко предлагане. Строят се в момента апартаменти около стотина квадрата с две спални, като най-масово продаваните са между 60 и 100 квадрата“, разкри Петър Сотиров.

Петър Сотиров е категоричен, че не може да се говори за балон при цените на новото строителство. Там цените са формирани на базата на инфлацията, заради постоянно покачващите се цени на материалите и горивата.

„Наблюдаваме тенденция на изравняване на цените на старото с новото строителство. Ако говорим за някаква криза или балон, то тя ще удари старото строителство и панелите. Там може да се наблюдава някаква тенденция на намаляване на цените. При новото строителство предвиждам, че те ще се запазят през следващата година-две“, заяви експертът.

Инвеститорите винаги ще търсят къде да строят.

„Но и инвеститорите станаха малко по-взискателни къде строят не само като район, но и самите парцели. Пазарът го изисква. Когато клиентът изисква от строителя, той самият търси малко по други възможности за строителство. Това, което наблюдаваме е, че всеки иска да строи, където има простор, където може да предложи по-добро качество на своите клиенти.

Качеството на строителството се покачва според изискванията на клиентите“, заяви Сотиров и добави, че единственият проблем е в липсата на по-големи имоти, защото се оказва, че е много трудно да се намерят големи апартаменти при новото строителство. „Това е проблемът, който ние разрешаваме в нашите нови сгради“, посочи той.

Качественото строителство – тайната на успеха

Тяхната фирма стартира до месец изграждане на шестата си сграда „Сердика“, която е и най-големият им обект. На други четири им предстои издаването на акт 14, а една сграда е напълно готова.

„Сердика взе право на строеж преди няколко седмици. Вече реално започва строителството ѝ. Първата копка ще бъде на 17 юни от 13:00 часа. Всеки, който би искал да види новия проект или е заинтересуван може да заповяда“, заяви Сотиров.

Те работят с клиентите си още преди първата копка. „До момента нашите сгради се капарират още преди първа копка. При последните две сгради преди първа копка имахме капарирани над 60%. В момента на най-голямата ни сграда, чиято първа копка е след месец, вече 40% от нея е заета“, каза той.

Тайната на успеха е в качественото строителство.

„Клиентите са по-взискателни и по-трудно избират имоти. Много по-трудно се доверяват. Когато строителството е напреднало, те могат да видят качеството на материалите, с които строим, качеството на дограмите, тухлите, хидро- и топлоизолацията. Когато те видят всичко това, по-лесно се доверяват на последващия етап на строителство на другите ни обекти“, посочи Сотиров.

Хората, които са им се доверили виждат не само качеството на строителството, но и простора, който има около техните обекти – голямото отстояние около сградите.

„Те така са позиционирани, че следим всяко нещо по време на строителството, изборът на парцели също. В момента, в който видят своя имот почти готов, веднага ни препоръчват на своите приятели или те самите решават да инвестират впоследствие. Много клиенти първоначално купиха по-малък имот, след което го замениха за по-голям. На тази причина се дължи успехът“, разказа Сотиров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук