Икономистът проф. Красимир Петров показа с поредно видео, в което засяга темата за недвижимите имоти. То е направено с чувство за хумор и в него професорът посочва симптомите на хората, които страдат от "недвижима болест", пише Varna24.bg

"Първата най-честа характеристика на човек, който страда от такава болест е късопаметност. Те не си спомнят какво се е случило през 2012 и 2014 г.

Има корелация между късопаметност и тяхното заболяване. Колкото са по-маниаци на тема недвижими имоти, толкова са и по-късопаметни. Те не помнят колко много незавършени сгради имаше в Банско, Велинград, София и по морето преди последния имотен балон", каза той.

"Вторият симптом е, че тези хора не са интелектуално любопитни. Например, аз веднага ще започна да чопля, да търся, да се интересувам, кога, къде, колко време са падали цените цените и т.н."

"Третият симптом е, че те са финансово неграмотни. Не разбират нищо от финанси и имоти. Те са слепи, не виждат и не разбират какво се случва около тях.

Дали от мания и от алчност - това е друг въпрос. Страдащите от недвижима болест са и глухи и недочуват новините, когато не са им изгодни."

"Страдащите от недвижима болест са и тъпички. Например - те не могат да премислят концепцията за  номинална и реална стойност.

Едно жилище, ако се е качило от 200 000 до 220 000 хиляди, те автоматично биват заслепени и не виждат, че тези 220 000 днес са по-малко, отколкото преди една година. Тежко болните, страдащи от недвижима болест, това не го разбират", каза той.

"Друго - тези хора вярват, че щом цените на строителните материали са се покачили, значи и жилищата ще вървят нагоре. Това не е така - цената на имотите  се определя от закона за търсенето и предлагането".

Видео може да видите ТУК

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук